Бившата ни посланичка в Мароко Боряна Симеоновастава почетен гражданин на Рила

  • Удостояват с почетни грамоти Иринка Иванова, Емилия Начева, Мирослав Корчев, Никола Кавлачки, Иван Спириев и Иван Димитров

 

Община Рила удостоява със званието „Почетен гражданин” бившата посланичка на България в Мароко Боряна Симеонова, съобщиха от местната управа. Симеонова ще получи отличието за 50-годишнината на Рила, заедно с още 6-има души с принос към планинското градче, на които ще бъдат връчени почетни грамоти.

Боряна Симеонова е родена в Благоевград, но родът й е от Рила. Завършила е история в СУ „Климент Охридски”, след което е заемала високи държавни постове. Като сътрудник на института „Яд Вашем“ в Йерусалим, Израел, е изследвала Холокоста. Била е съветник на председателя на Съвета на Софийската адвокатска колегия, директор „Международни отношения” на СДС, директор на Дирекция „Правителствен протокол“ в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов. От 2012-а до 30 май 2019 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Мароко. От 1 юни т.г. е директор на Дирекция „Държавен протокол“ в Министерството на външните работи. Тя е първата жена в България, заемаща този пост. През 2004 г. става носител на испански кралски орден за граждански заслуги, получен от Краля на Испания Хуан Карлос Втори „Al mеrito civil – Dame“. Тази  година се сдобива с най-високото държавно отличие на Кралство Мароко, което й е връчено на тържествена церемония лично от Крал Мохамед Шести – „Cordon Wissam El Allaui Classe Exceptionnelle“.

На 15 октомври 2012 г. Боряна Симеонова връчва акредитивните си писма на Краля на Мароко Мохамед Шести, облечена в народна носия, предоставена й от читалището в Рила. „Тyк жените поcланици cа много, но моята cнимкa c ноcията от нашия кpай беше излъчена по вcички меcтни медии, гоpда cъм c това”, казва Симеонова. Детството на бившата дипломатка е преминало при баба й и дядо й по майчина линия – Весела и Атанас Булянски, в Рила. В градчето има къща, за която казва, че е любим дом за семейството и приятелите й, и стотици роднини и близки. За удостояване с почетни грамоти са номинирани: Иринка Иванова – образование; Емилия Начева – култура; Мирослав Корчев – медицина; Никола Кавлачки – спорт; Иван Спириев – икономика; Иван Димитров – туризъм (посмъртно).  Както писахме, отличията ще бъдат връчени на 10 септември на тържествена сесия на Общинския съвет в Рила.  Снимката:  Боряна Симеонова с рилската носия в Мароко Боряна Симеонова получава най-високото държавно отличие на Кралство Мароко.