Жители на Батановци искат промяна в разписанието на влаковете

  • Събрана е подписка от 322-ма жители – ако БДЖ не се съобрази с исканията, започват протести

 

Подписка, подкрепена от 322-ма жители на гр. Батановци, и протестно писмо срещу спиране на влакове е внесъл инициативен комитет от населеното място в областната администрация. Това съобщи Ивайло Иванов, който е сред инициаторите на начинанието.
Хората са недоволни от промяната в разписанието на влаковете. Бързият влак София – Благоевград, който е спирал на гара Батановци в 8,33 ч., вече преминава транзит. Така пътуващите от нощна смяна работници в Батановци трябва да чакат 2 часа и 25 минути следващия влак, който е 10,55 ч.
Бързият влак за София, който е спирал на гара Батановци в 17,28 ч., също вече не спира, което според хората е крайно неудобно. Така приблизително три часа няма влак – от 15,24 ч. до 18,17 ч.
Неудобно е разписанието за пътуващите и работещи в столицата жители на Батановци, смятат местните. Сутрин те са принудени да отиват един час по-рано на работа поради липса на влакове. Преди време е имало удобен според местните влак, който е тръгвал в 8,00 ч. от Батановци. После обаче са били направени няколко промени. Сега той по разписание трябва да бъде в 8,33 ч. на гара Батановци, но често закъснява и го ползваме с риск да ни уволнят от работа, твърдят недоволните. Предният влак е в 6,47 ч., т.е. близо два часа няма никакъв, твърдят местните. Според тях след 8,30 ч. има композиции през 15 минути, но по думите им това е безсмислено.
Жителите на Батановци настояват ръководството на БДЖ да се съобрази с техните искания, защото в противен случай ще предприемат протестни действия.
Решението за отпадането на жп спирка Батановци на съответните влакове е с цел намаляване времетраенето на пътуване, уточни областният управител Ирена Соколова. По думите й това решение е пробно за период от 3 месеца, като за това време и в двете посоки в интервал 20-30 мин. ще има следващ влак, спиращ на жп гара Батановци.
Областният управител се ангажира със съдействие по темата, като ще представи мотивирано становище на 20 септември в насрочено обществено обсъждане за новото разписание на влаковете. Предвижда се то да влезе в сила на 15 декември.
В Батановци сега живеят около 3000 души.