3 казана овчи курбан по местна рецепта раздадоха за здраве на събор в Делян

Младите родители се разхождат с децата си в центъра на Делян.

На голям курбан и събор се събраха жителите и потомците на дупнишкото село Делян. За приготвянето на чорбата се погрижиха готвачите Снежана Шопска, бай Георги, Васил Минички и Величка от съседното село Тополница.

Те нагостиха петдесетте жители на Делян и гостите им с три казана овчи курбан с много моркови, чушки по местна рецепта. Курбанът бе сготвен и раздаден в двора на 100-годишната черква „Света Богородица“. Синът на клисарката на черквата Цветанка Петрунова – Георги, отмени майка си в храма за празника на селото и отвори черквата за миряните. Лично архиерейският наместник отец Георги Паликарски отслужи тържествен водосвет и освети ястието за здраве на жителите на село Делян и гостите на празника.

Площадът на Делян се изпълни с детска глъчка и бебешки колички, като най-малките гости на събора бяха 2-месечната Дорето и Константин на 9 месеца. „В почивните дни все повече млади хора идват в селото на гости на родители, дядовци и баби. Селото ни е планинско с много чист въздух и зеленина и младите хора са привлечени от красивата природа”, сподели кметицата Валя Зашева.

На събор в дупнишкото село Делян

На събора бяха дошли още Оля Петрова и Зоя Чакова заедно с осемгодишната Елеонора и четиригодишния Георги. Зоя Чакова е от известния Чаковски род от село Боснец и сподели, че на последната родова среща са се събрали над двеста човека. На събора в Делян се веселиха още Васил Минички, Тони Величкова и др.

Готвачката на овчия курбан Снежана Шопска с Величка и Васил Минички