САЩ отново са фокусирани върху региона на Западните Балкани, каза в Подгорица Матю Палмър

Доналд Тръмп: Правим най-смелата реформа в имиграционната политика

Специалният пратеник на Държавния департамент на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър, който е на посещение в Черна гора, разговаря днес в Подгорица с президента и премиера Мило Джуканович и Душко Маркович, предадоха черногорските радио и телевизия.
Палмър каза на Джуканович, че Черна гора е лидер и най-успешната мултиетническа държава в региона и не е случайно това, че посещава първо Подгорица, след като пое поста на специален представител за Западните Балкани.
Премиерът Маркович на свой ред оцени назначаването на Палмър за специален представител за Западните Балкани като реална връзможност за ускоряване на реализирането на стратегическите цели на Черна гора и приноса към стабилността на целия регион.
Особено ни радва, че заехте тази длъжност Вие като отличен познавач на Балканите, каза Маркович.
В съобщение на кабинета на Джуканович се отбелязва, че с това назначение САЩ показват, че отново са фокусирани върху региона.
В разговора е констатирано, че процесът на европейска и евроатлантическа интеграция на региона на Западните Балкани е в интерес и на този регион, и на Европа като цяло, и на политиката на разширяване на ЕС трябва да се гледа като европейска стратегическа политика.
Това означава, че процесът на разширяване трябва да бъде жив. Това е в интерес и на ЕС, и на страните от нашия регион, каза премиерът, цитиран от радиото и телевизията./БТА