Мария Габриел получи ресор „Иновации и младеж“ в следващата ЕК

„Иновации и младеж“ е ресорът, който българският еврокомисар Мария Габриел ще поеме в следващата Еврокомисия. Това съобщи днес новата председателка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

В настоящия състав на ЕК българката отговаря за „Цифрова икономика и цифрово общество“.

„Комисар Мария Габриел от България е настоящ еврокомисар и работи с отдаденост по въпросите на дигиталното общество, а сега ще създава нови перспективи за младото поколение в ресора „Иновации и младеж“, обяви Фон дер Лайен.

Вчера Еврокомисията разпространи списък с 27-те еврокомисари, които ще са част от новия състав на институцията. В него липсва еврокомисар от Великобритания, тъй като комисията работи с презумпцията, че Обединеното кралство се оттегля от ЕС на 31 октомври.

В новата комисия румънката Рована Плумб получава портфейл „Транспорт“.

Гъркът Маргаритис Схинас ще има ресор „Защита на нашия европейски начин на живот“. Фон дер Лайен уточни, че там влиза миграция и отговорности за защита – т.е. сигурност.

Хърватката Дубравка Шуица ще бъде зам.-председател за демокрация и демография.

Както се очакваше, ирландският комисар Фил Хоган ще поеме търговията.

Портфейлът на французойката Силви Гулар – „Вътрешен пазар“, ще включва част от задълженията на бившия зам.-председател Андрус Ансип и на Мария Габриел като комисар за дигиталните въпроси.

Италианецът Паоло Джентилони взема икономиката, а австриецът Йоханес Хан – бюджет и администрация. „Правосъдие“ поема белгиецът Дидие Рейндерс, а чехкинята Вера Йоурова, която в момента е с този ресор, става зам.-председател за ценности и прозрачност.

Датчанката Маргрете Вестагер, холандецът Франс Тимерманс и латвиецът Валдис Домбровскис ще са тримата изпълнителни зам.-председатели съответно за конкуренция, климат и „Икономика, която работи за хората“.

Съставът на новата Европейска комисия

Полякът Януш Войчеховски получава „Земеделие“, а разширяването на ЕС отива при унгареца Ласло Трочани.

Марош Шефчович ще е зам.-председател за междуинституционалните отношения.

Вътрешните работи отиват при шведката Илва Йохансон.

„Кризисно управление“ поема словенецът Янез Ленарчич.

Стела Кириaкидес от Кипър ще ръководи ресор „Здравеопазване“, а Кадри Симсон (Естония) ще отговаря за ресор „Енергетика“. Литовецът Виргиниюс Синкявичюс получава „Околна среда и океани“. Португалката Елиза Ферейра – „Кохезия и реформи”.

Финландката Юта Урпилайнен получава „Международни партньорства“. Никола Шмит от Люксембург ще отговаря за ресор „Работни места“, а Хелена Дали (Малта) ще е с портфейл „Равнопоставеност“.

От по-рано е известно, че испанецът Жозеп Борел взема поста „Върховен представител за външните отношения“.

Освен тримата изпълнителни зам.-председатели новата ЕК ще има и петима заместник-председатели – Борел, Йоурова, Схинас, Шефчович и Шуица.

След разпределението на ресорите Европейският парламент трябва да даде съгласието си за целия състав, в т.ч. за председателя и върховния представител за външната политика. Преди това всеки от новите еврокомисари ще бъде изслушан в съответната парламентарна комисия и ако няма възражения, Европейският съвет ще може официално да назначи новата Европейска комисия. БНР