Голям интерес към имотите в сапаревобанското село Овчарци

  • Столичани купуват къщи с дворове, ремонтират ги и ги пускат като вили за гости

  • Голямата фурна, собственост на местната кооперация, се появи в сайт за продажби

Все по-голям става интересът към имотите в сапаревобанското село Овчарци, отчитат местните жители. Хора от Дупница, Сапарева баня и София инвестират парите си в къщи с дворове в красивото населено място в близост до Рила планина.
„Има голям интерес към имотите в селото. Доста хора си купуват стари къщи, които имат нужда от основен ремонт. След като ги освежат и реновират, собствениците ги правят къщи за гости. Напоследък това се превърна в основното препитание в нашето село. Природата ни е хубава и тук идват доста туристи, които после ходят до Сапарева баня и до Рилските езера”, каза пред „Вяра” кметът на село Овчарци Йордан Куйов.
По думите му повечето купувачи са най-вече от София. Някои от тях ползват вилите като място за отдих през уикенда след натовареното ежедневие в столицата. Други пък инвестират пари, за да ги превърнат в къщи за гости. Една двуетажна постройка, която има нужда от ремонт, заедно с двор около 300-400 квадратни метра върви около 30 000 лева.
В най-голямата платформа за различни продажби в интернет се натъкнахме на интересна обява. Голямата фурна в с. Овчарци, от която едно време хляб са си купували всички местни, е обявена за продан. Помещението е с големина 200 квадратни метра, а исканата сума е 60 000 лева. Пояснено е, че сградата е построена през 1975 година, тухлена е, разполага с два входа и се намира на главния път.
Фурната е собственост на местната кооперация. Не ни беше предоставена информация как се е стигнало до решението за продажбата й и дали има интерес към обявата след публикуването й.
„Това е фурна на кооперацията, а не на семейство Тодорови. Предоставили сме информация и подробности на сайта, където е пусната обявата”, беше лаконичен пред „Вяра” Иван Тодоров, който е представител на местната кооперация. Кметът Йордан Куйов също отказа да коментира продажбата на кооперативната фурна, намираща се на главната улица в управляваното от него село.
Но фактът, че фурната не работи от над 15 години и пускането й в продажба, ни кара да мислим, че демографският срив и проблемите на малкия бизнес в страната са много реални.

„От фурната на кооперацията пазарувахме не само ние, от нашето село, но и хора от съседните населени места. Имаше много вкусен хляб и закуски, които се харесваха на всички. От повече от 15 години обаче фурната вече не работи. В селото имаше и два големи магазина, които също затвориха по това време”, разказват жители на с. Овчарци.

Местните си спомнят също, че преди десетина години техен съселянин се опитал да направи малка фурна в дома си. Тя обаче не просъществувала дълго и след като не получил добра възвръщаемост на вложените средства, човекът бил принуден да я затвори. И сега, вместо хляб, хората правят вили за гости…