Течове от канала за ТЕЦ „Бобов дол” съсипват десетки къщи в Дяково

Янко Чалев
  • Засегнатите настояват да се постави тръба и съоръжението да бъде покрито

  • Янко Чалев: Всичко се руши, укрепихме къщата, но стената пак се напука

  •  Управителят на „Напоителни системи” ЕАД, клон „Струма Места”, Марио Михов: Изготвят се документации за ремонт на канала

 

Течове от открития канал за снабдяване с вода от язовир „Дяково” за ТЕЦ „Бобов дол” съсипват къщите в махала Кокая на с. Дяково, над които минава съоръжението. Засегнати са десетки семейства, сред които възрастни хора. Собствениците на къщите се оплакват, че каналът пропуска вода, която попива в почвата и впоследствие наводнява имотите.

Напукана стена в къщата на Чалев след укрепването

От есента до пролетта мазетата се пълнят с вода, в резултат на което къщите са с напукани основи и стени, мазилката пада, изградени подпорни стени също се напукват и постепенно рухват, има свличания. Дори и през зимния сезон, когато водата не е пусната, в канала се събира дъждовна или вода от снега, която впоследствие се стича към дворовете и къщите на хората. Потърпевшите са категорични, че преди построяването на канала над жилищата им не е имало такива мочурища, каквито има сега. Както и че никога преди изграждането на канала в рекичката, извираща от хълма над махалата, не е имало толкова вода, колкото сега. В момента, на фона на голямата суша през лятото, тази бара е пълна с вода. Хората са убедени, че е именно от канала.

Каналът е стар, строен преди повече от 40 години, и не е в добро състояние. По настояване на потърпевши преди 2 или 3 г. съоръжението, собственост на „Напоителни системи” ЕАД, клон „Струма-Места”, гр. Дупница, е ремонтирано, но символично и циментовата замазка бързо се е разрушила.

За проблема пред репортер на в. „Вяра” сигнализира Янко Чалев, чийто имот е най-близо до канала, а майка му е на преклонна възраст и почти целият й живот е преминал в тази къща. Чалев и близките му се оплакаха, че след тяхно настояване пред ръководството на дружеството над имота им е направен изкоп, правено е и укрепване, но проблемът не е решен. Към къщите пак се стича вода.

„Това е резервен канал за ТЕЦ „Бобов дол” и водата би трябвало да се пуска в случаи на аварии или за определено време, но тече постоянно. Каналът е пълен цяло лято, за да се поливат 3 градини. В резултат – влагата е над къщите. От течовете стените на къщите се напукват, подпорните стени – също, те са зеленясали, пада мазилка. Всичко се руши. Къщите ще паднат. Няколко пъти ходихме в „Напоителни системи” в Дупница и с техни представители се разбрахме да пускат водата всеки петък вечерта и в неделя вечерта да я спират. Обещанието не бе спазено. Когато обърнахме внимание на това впоследствие, техническият ръководител Лазов ни обясни, че не можели да я спират, защото е много трудно – бил счупен кранът. През м. май миналата година дадохме 8000 лв. за укрепване и дренаж. От „Напоителни системи” направиха изкоп над двете ни къщи, но проблемът остана. Сега ще трябва да правим подпорна стена на старата къща, за което сигурно ще отидат около 2000 лв. Всичко се съсипва”, каза Чалев, който е бивш шофьор, работил и при изграждането на яз. „Дяково”.

Каналът е обрасъл с бурени, напукан.

На място видяхме, че каналът не само е буренясал, но по него са поникнали и дървета… Между циментовите плочи има огромни фуги. Самият цимент на места се е изронил. Разбрахме, че е измъкната металната решетка.

Засегнатите настояват да бъде поставена тръба и каналът изцяло да бъде покрит. Убедени са, че в противен случай къщите постепенно ще рухнат. Надяват се да бъде извършен оглед и да се направи необходимото, за да спре съсипването на къщите. Казват, че каквито и да било ремонти и укрепвания са безсмислени при наличието на просмукващата се в основите им вода.

Хората са принудени да си укрепват къщите, за да не се съборят.

За коментар потърсихме представител на „Напоителни системи” ЕАД, клон „Струма-Места”, който по телефона бе категоричен, че по канала няма течове. „Дружеството няма отношение към проблема, тъй като вероятно става въпрос за подпочвени води и свлачищен процес”, казано ни бе в заключение. Поискахме и официалната позиция на държавното дружество, като се обърнахме с писмо към управителя на клона Марио Михов. Приложихме и снимки, на които се виждат състоянието на канала, напукани стени на къщи, изградени подпорни стени на къщи. Настояхме за отговори на въпросите: Наясно ли сте със състоянието на канала?; Какво ще бъде предприето от дружеството, за да се спрат течовете?; Правена ли е проверка от екип на „Напоителни системи” ЕАД, клон „Струма-Места”, по сигнала на Янко Чалев?; Какво е установила проверката, ако е направена такава?

“В офиса на „Напоителни системи” ЕАД, клон „Струма-Места”, до момента (09.09.2019 г.) официално не е постъпвала жалба нито от собственици на имоти, нито от Янко Чалев, нито от когото и да било за наличието на какъвто и да било проблем.

В отговор на поставените от Вас въпроси нещата стоят по следния начин:

  1. Наясно сме със състоянието на канала. В момента се изготвят ПСД (проектно-сметната документация, бел. авт.) и тръжни документации за извършване на РВР (ремонтно-възстановителни работи) по канала.
  2. След одобрението на ПСД и осигуряването на финансиране ще започнат РВР за спиране на течовете от него.
  3. На 15.08.2019 г. по устна жалба на неизвестна (непредставила се) жителка на с. Дяково (става въпрос за дъщерята на Янко Чалев, бел. авт.) бе извършена проверка от комисия, включваща представител на „Напоителни системи” ЕАД, клон „Струма-Места”, община Дупница и ТЕЦ „Бобов дол”.

Констатациите от извършената проверка са, че няма течове или каквато и да било влага в имота на Янко Чалев. Има наличие на филтрации и течове след неговия имот, които се заустват в съществуващото дере.

Комисията предлага на по-късен етап при наличие на течове и филтрации да бъде извършена повторна проверка за установяване на евентуални бъдещи щети и предприемане на адекватни мерки за решаване на проблема.

С изброеното до тук Ви отговорих и на четвъртия въпрос”, пише в отговора до редакцията на „Вяра”. Писмото е подписано от управителя Марио Михов, изготвено е от Симона Иванова – специалист ВЯНК (каквото и да значи тази абревиатура, бел. ред.), и съгласувано с главния инженер на клона Виктор Мантарков. Към него е приложен и констативен протокол от извършената на 15.08.2019 г. проверка.