Специалисти препоръчват децата да хапват по 3 зеленчука едновременно

Австралийски специалисти препоръчват да предлагаме на капризните деца по три зеленчука едновременно, за да се увеличи шансът да хапнат по-голямо количество, съобщи в. “Дейли мейл”.
Учените от Австралийската организация за научни и промишлени изследвания са наблюдавали 32 деца на възраст от четири до шест години, които са консумирали по-малко от две порции зеленчуци дневно. Някои от тях получавали само розичка броколи три пъти седмично, а други – броколи, тиквичка и грах. Експериментът продължил пет седмици.
След три месеца децата, които получавали по няколко зеленчука едновременно, удвоили консумацията си от средно 0,6 порции на 1,2 порции дневно. Тези, които нямали избор, си останали на същото количество.
Макар и 1,2 порции дневно да е по-малко от препоръчваното количество, изследването показва, че “стратегията за предлагане на разнообразие е по-успешна за увеличаване на консумацията”.
Пресните продукти са много важни за развитието на децата. Американската асоциация за сърдечно здраве препоръчва 35 процента от калориите на 4-годишните да са от зеленчуци. Британската здравна служба препоръчва и възрастните, и децата да ядат по пет порции плодове и зеленчуци дневно, но през 2017 г. само 18 процента от пет до 15-годишните са постигали това.
Макар и повечето деца да се мръщят на зеленчуците, полезните здравни навици “се усвояват, като критичен период за това е детството”, пишат учените. Постоянното излагане на някаква храна е признат метод за насърчаване на малчуганите да опитват нещо ново и да преодолеят капризите си.