Официално откриха новата творческа година в Дома на младостта в Благоевград

  • Обявен е конкурс за творба, интерпретираща символа на града

 

Зам.-кметът Христина Шопова даде начало на новата творческа и учебна година в Дома на младостта в Благоевград. На събитието присъстваха дейци на изкуството и културата, учители, директори на детски градини и училища, преподаватели към различни школи, общественици и граждани. Пред тях Христина Шопова обяви и стартиращия конкурс за творба, интерпретираща символа на Благоевград.


„Много е важно за всички нас като родители и като общественици да дадем насока на поколенията след нас. Всяко едно дете има талант, някои по повече. Въпросът е да го открием, да го провокираме, да го насочим в правилната посока, за да не бъдат те на улицата, пред телефоните и компютрите, а когато ги използват, това да е в помощ на тяхното развитие. В момента изготвяме и творческа програма, която ще бъде оповестена. Стартираме и конкурс, който ще продължи в рамките на месец. В основата му е да провокираме децата да интерпретират символа на града“, каза Христина Шопова. Тя поясни, че в инициативата могат да участват деца на различни възрасти, а творбите ще бъдат подредени в специална изложба в галерия „Свети Лука“.
Заместник-кметът допълни, че авторите на творбите ще бъдат стимулирани, като ще има възможност произведенията да бъдат закупени на символични цени.


„Ще създадем и Художествен съвет. В момента водим разговори с хора от цялата страна. Ролята на съвета е да изготвя творчески програми, да мотивира решения по отношение на децата. Целта е да отсяваме най-големите таланти и те да бъдат подпомагани още по-добре и от общината, и не само“, каза още Шопова.
По време на събитието бе организиран и стилен коктейл, а гостите се насладиха на новоподредена експозиция в Дома на младостта.
Обновеното пространство на бившия Младежки дом се използва за богат набор от артистични, публични и социални събития. Домът на младостта отвори врати през месец юни тази година, когато бе открит официално от кмета д-р Атанас Камбитов.