Свидетели по делото за документна измама срещу кмета на Мламолово Александров твърдят: Арендаторът на земите ни е прибрал над 400 000 лв. субсидии

Георги Александров (вдясно) на влизане в залата
  • Обвиненият в документно престъпление Георги Александров отказа да говори в съда

  • Мламоловци продължават да питат: Защо още е на работа?

 

 

„Фарм Био консулт” ООД-София, което е взело под аренда земеделски земи в бобовдолското село Мламолово, е получило над 400 000 лв. субсидия за 2016 и 2017 г. Това каза в кулоарите на Районния съд в Дупница вчера (сряда) една от собствениците на земи, които твърдят, че имотите им са взети от столичната фирма без тяхно съгласие, с пълномощни и договор, които те не са подписвали. По непотвърдена информация сумата е 422 000 лв.

Радка Христова

Управителят на „Фарм Био консулт” ООД Лазарина Чакърова е издала пълномощно на Деница Димитрова, собственик на няколко фирми, едната от които регистрирана в столичния квартал „Христо Смирненски”, за теглене на парите по договорите, които преди години е сключил кметът на Мламолово Георги Александров, обясни една от наследничките на имотите, която настоя да запазим в тайна името й. „Излъга, че не са заявявани субсидии. Аз намерих, че 2016 и 2017 г. са заявени и получени субсидии”, каза пред репортери Радка Христова. Малко преди това тя бе първата разпитана в съдебна зала във връзка с делото срещу Георги Александров, което се води от прокуратурата за документно престъпление (чл. 311, ал. 1 от Наказателния кодекс). Именно Христова, която е бивша учителка в Бобов дол, разкри, че земите са дадени под аренда чрез погазване на закона.

Райчо Спасов получи отказ от съда да бъда разпитан

75-годишната жена разказва, че опитала да продаде наследствени имоти и при нотариуса разбрала, че не може да направи нищо, защото земите са дадени под аренда. Тя обаче не е подписвала никакви документи за това. Стига се до жалби в полицията, разследване и повдигане на обвинение срещу Александров, който вчера за пореден път се изправи пред магистратите.

Съдия Мая Гиздова разпита над 10 свидетели, свързани с производството. Пред прокурор Славка Димитрова и защитника си адв. Александър Райнов Георги Александров каза, че разбира обвинението и на този етап няма да дава обяснения. Разпитани бяха Радка Христова, Пламен Йонев, Венета Кралева, Виолина Стоилкова, Агна Джельова, Петко Белегански, Мариана Темелакиева, Георги Борисов и Йордан Пашов. Те са част от наследниците на имоти в Мламолово, дадени под аренда без съгласието им. Договорите за аренда с „Фарм Био консулт” са сключвани през 2015 г., за 15 години. Пълномощник на столичната фирма е Чавдар Йорданов, който е заверил договорите при нотариус Деница Гърнева в Дупница. Йорданов е представил пред Гърнева пълномощно от името на притежателите на земите, заверено от Александров като управник на Мламолово. Част от свидетелите обясниха, че не са подписвали и не са упълномощавали никого да подписва договор с „Фарм Био консулт”. Други твърдят, че са подписвали документ (списък с името им, срещу което поставили подписа си), без да знаят какво пише там. Трети казаха, че мислели, че подписват договори за аренда за 1 г., а после се оказвало пълномощно и договор за 15 г.

Агна Джельова

„При продажба на имота, която исках да направя, изскочи договор за аренда за 15 г., който не съм подписвала”, каза Радка Христова. Възрастната жена уточни, че разбрала за измамата в кантората на нотариус Деница Гърнева в Дупница. Христова бе категорична, че не е упълномощавала никого за изготвянето на договора. Както и че не е разговаряла с Георги Александров да даде съгласието си да бъде издадено пълномощно от нейно име. Бившата учителка, заедно с още трима наследници, притежава 20 дка земя.

Плавен Йонев и Петър Василев

„Фирмаджиите нито съм ги виждал, нито ги знам, нито ги познавам. Подписах при кмето. Мислех, че подписвам договор за аренда. Подписах се на един списък, само името ми беше там. Тия от фирмата не бяха там. Подписах се в кметството. Не прочетох какво пише на това, което подписвам. После разбрах, че има договор и не е за една, а за 15 години. Лично на мен договор не ми дадоха”, каза Пашов. Човекът допълни, че той и брат му са наследници на Радослав Иванов на 2,6 дка имот в м. Черешарника.

Само двама от притежателите на земите – Мариана Темелакиева и Георги Борисов, казаха, че въпросните договори са действително подписани. Мариана Темелакиева обясни, че договорът е подписан от майка й, която е болна и трудноподвижна.

„Кметът ме викна, попита ме дали съм съгласен да дам имота под аренда. Ние сме много наследници, но аз отговарям и за тях. Отидох, подписах се и нямам никакви претенции”, каза Георги Борисов.

Като служител в Общинската служба по земеделие в Бобов дол бе разпитан и Светослав Тенев. Той обясни, че договорите се носят в службата за регистрация в информационната система ИСАК за плащания. Стана ясно, че службата няма ангажимент да проверява договорите, с изключение на данните за площите. Тенев каза също, че в службата не са постъпвали жалби и сигнали, касаещи делото. Сред разпитаните бе и Елеонора Александрова, секретарката на кмета Александров, която се очаква да се кандидатира за поста, издигана от БСП. По думите на Александрова собствениците на имоти са подписвали договори за аренда в нейно присъствие, както и в присъствието на Александров. Елеонора Александрова не си спомни как точно е извършено подписването на договора за имота на Радка Христова, във връзка с който започва разплитането на престъплението.

Част от свидетелите

Разпитан бе и Чавдар Йорданов. Той обясни, че се занимава с недвижими имоти и в това си качество се наел със сключването на договори като пълномощник на „Фарм Био консулт”. Стана ясно, че за да не излезе скъпо нотариалното заверяване на всеки един от договорите, били направени пълномощни. С 10 пълномощни се правел 1 договор. Свидетелят обясни още, че издирвали наследниците един по един и те идвали в кабинета на кмета в Мламолово за подписването на договори и пълномощни. Той самият присъствал в много от случаите. Разбрал за проблема, когато бившата му учителка Радка Христова подала жалба, че не е подписала пълномощното, с което е даден нейният имот. Йорданов обясни, че присъствал на разговор по телефона на Георги Александров с Радка Христова. По време на разговора разбрал, че Христова е дала данните си, продиктувала ги на кмета за сключване на договор. Чавдар Йорданов каза пред съда още, че след проверки от редица институции от фонд „Земеделие” е отказано финансиране по договора. Една от причините била непочистване на взетия под аренда имот. Договорът за аренда не се изпълни, тъй като не се осигури финансиране, отбеляза Йорданов.

„Чавдар Йорданов се осмелява да лъже. Твърди, че чул, че съм си продиктувала личните данни на кмета. Това не е вярно. След като разбрах за проблема, отидох в деловодството по вписванията и взех договора. Смея да твърдя, че няма човек, който да е получил договор”, категорична бе Радка Христова по-късно пред журналисти.

 

Като свидетели трябваше да се явят в залата и Лазарина Чакърова, Деница Димитрова и Георги Колев. Стана ясно обаче, че отсъстват, тъй като били нередовно призовани. На делото не дойде и Йордан Петров, един от свидетелите, собственик на земя, дадена без съгласието му. Коментарите бяха, че той се е уплашил. В залата обаче бяха неговите племенници. 84-годишният Райчо Спасов бе дошъл от София. Той поиска да свидетелства, но му бе отказано с мотив, че не е потърпевш. Райчо Спасов каза, че отказват да го разпитат за трети път. Обясни, че разбрал случайно за сделката със земята му. „Аз и двете ми сестри имаме около 45 дка земя в Мламолово, наследство от майка ми. Моята част е около 12 дка, но кметът Георги Александров е блокирал към 9 дка от имота ми. Без да знам, е подписал договор за тях и нямам право да правя нищо с тази земя. Аз не съм подписвал нищо. Ходих да искам аренда, като разбрах, че земята ни е дадена, но не съм получил нищо. Едно кафе не съм изпил за това, че са взели земята ми”, разказа Райчо Спасов. Възрастният човек коленичи в коридора на съда пред репортери. Моли: „Помогнете ми!”

„Подписах при кмето Александров договор за аренда на 16 дка в м. Аджин дол, като ми каза, че ще взема или пари, или жито. После ме викаха в полицията, питаха ме дали съм подписала. Аз съм подписала, но аренда не съм взимала, не дават”, каза Агна Петрова.

„Викна ме кметът и подписах договор в кметството в Мламолово за черешите. После в полицията разбрах, че договорът не е за една, а за 15 години”, каза Пламен Йонев. Човекът уточни, че не му е даден договор.

„Всичко е ясно. Кметът е правил само фиктивни договори – земята нито е орана, нито е изкаран добив, нито е давана аренда. Никой не знае, че той е направил пълномощно. С това пълномощно упълномощава други хора и те наужким обработват земята. Взимали са си субсидии от европейските фондове. Аз преди години бях в ликвидационния съвет. Става въпрос за 250 дка черешова градина, която ликвидационният съвет раздаде на лични стопани. Дадохме им дялов капитал. Тая земя е на тераси, там не може да се добива пшеница. Къде са тия органи? Къде е тая поземлена комисия? Къде е областната комисия”, заяви Петър Василев. Той посочи още, че съдът е много строг към свидетелите – собственици на земи, на които в залата се правят забележки, но не и към Георги Александров.

Свидетели допълниха, че ще получат и документи, с които да докажат, че е изплащана субсидия. Пред медиите някои от присъстващите отново поставиха въпроса защо след като е съден, Георги Александров не е отстранен от поста.

„Слушам, че Александров оказва натиск, защо не се иска отстраняването му, защо се пречи? Нито 1 човек няма договор. Хората са мислели, че подписват за 1 г., както е при другите арендатори в селото, които са коректни. Къде е Министерството на земеделието?”, пита Радка Христова. Бившата учителка добави: „Мен и още няколко наследници отказаха да ни конституират като частни обвинители, но ние ще си търсим правата. Ще заведем ново дело”, каза Христова. „Подготвяме документи, намерихме адвокати, които не са от Дупница”, допълни друга от присъстващите.

„Александров не трябва да бъде на работа, оказва натиск на хората, заплашва с Мая Манолова”,  заяви Райчо Спасов. Александров отказа коментар пред медиите. Следващото дело бе насрочено за 22 октомври.

Снимките: