Над 150 батутисти от 6 държави идват на международен турнир в Кюстендил

Четвъртото издание на Международния турнир по скокове на батут “Купа Независимост” в Кюстендил ще събере над 150 състезатели от 6 държави. Събитието се организира от кюстендилския спортен клуб по скокове на батут “Евротрамп”, с президент Иво Кръстев, със съдействието и подкрепата на община Кюстендил, Министерството на младежта и спорта и Българската федерация по скокове на батут и ще се проведе на 21 и 22 септември.

В тазгодишното издание участие в турнира ще вземат представители на България, САЩ, Гърция, Турция, Грузия и Украйна.

“Приятно изненадани сме от големия интерес към тазгодишното издание на турнира. Всяка изминала година мащабите на събитието се разширяват, като през 2019 г. участие ще вземат и състезатели от друг континент – Северна Америка. Горди сме, че само за няколко години успяхме да постигнем такъв успех. Когато за първи път организирахме международен турнир, ние подходихме с неувереност, не бяхме сигурни кой ще прояви интерес предвид малката зала и недотам перфектните условия в нея. Но още в първата година получихме заявки от няколко държави. Да, организацията на толкова мащабно събитие не е лесна, но пък след това удоволствието от свършената работа е голямо. Смея да твърдя, че и тази година няма да отстъпим на предишните три, дори напротив. Досега сме получили заявки от 10 български клуба, 2 гръцки, 1 американски, както и от националните отбори на Украйна и Грузия. Очакваме за датите 20-22 септември в гради ни да пристигнат около 300 човека – всички те обединени от интерес към спорта ни. Благодарим на всички, които ни подкрепят и преживяват с нас цялото вълнение. А аз лично благодаря на семейството си и най-вече на баща си, Иво Кръстев, който стартира организацията на международен турнир в Кюстендил и успя да го превърне в традиция”, споделя вече бившата националка и състезателка на клуба домакин – Кристияна Кръстева. Тя е един от главните организатори на тазгодишното състезание.

На 21 септември програмата предвижда квалификационен кръг на голям батут – индивидуално и синхрон, както и на двоен мини батут + церемония по откриването на турнира. Във втория ден от надпреварата е финалният кръг на голям батут – индивидуално и синхрон, както и на двоен мини батут. След края на състезателната програма предстои награждаване на победителите и връчване на Купа “Независимост” на страната победител. Входът за състезанието, което ще бъде в залата по батут на стадион “Осогово”, е свободен.

Очакванията на организаторите са, че през тези празнични дни хотелската база в града ще се напълни, което ще е страхотна реклама на Кюстендил. “Предвидена е обиколка за запознаване с историята на града, защото има с какво да се похвалим. За организацията ни помагат и младежи доброволци, благодаря им”, каза Иво Кръстев.