Медицинските сестри продължават протеста си

Продължава протестът на медицинските сестри за по-високи заплати и по-добри условия на труд. След вчерашната демонстрация, в която се включиха фармацевти и служители в МВР, тази сутрин медицинските специалисти посрещнаха депутатите с разпъната палатка пред Народното събрание. Те им раздаваха листовки с актуални въпроси и проблеми в здравеопазването, но не получиха покана да влязат в парламента и да разговарят с депутатите.

“Защо депутатските заплати са обвързани с минималната работна заплата, а на медицинските специалисти не са мръднали с години? Защо не спазват препоръките на Световната здравна организация и на Еврокомисията по здравеопазване? Знаят ли какво е съсловна организация?” – това са част от въпросите, които се съдържат в листовките, които няколко медицински сестри от сутринта раздават на народните представители, които влизат в парламента.

Очаквано депутатите от опозицията казват, че подкрепят, но не могат да направят много, именно защото са в опозиция.

Тома Биков от ГЕРБ каза, че е работил и за по-малко пари и изрази надежда, че медицинските специалисти не участват в предизборната кампания. Той се съгласи, че заплатите в сектор “Здравеопазване” са ниски, но смята, че решаването на този проблем е в компетенцията на изпълнителната власт. Имаше и народни представители, които изобщо не спряха, буквално притичаха и си влязоха в парламента.

Валери Симеонов от НФСБ поиска писмени предложения: “Къде са вашите предложения? Писмено имате ли? Тези работи не стават с гюрултия и с медиите, а стават с бачкане и с предложения”.

 

Медицинските сестри искат личен диалог с депутатите, 10 са поканите към премиера

 

Медицинските сестри настояват да имат личен диалог с народните избраници, да могат да водят разговор с тях по важните проблеми, а не да бъдат представлявани от Лекарския съюз. Искат и среща с премиера Борисов, до когото са изпратили повече от 10 покани, но без резултат.

 

Вчера Борисов се е карал на Ананиев – къде са 50-те милиона?

 

В коментар за настояването на медицинските сестри за увеличаване на заплатите премиерът Бойко Борисов обясни, че са отпуснати повече от обещаните им 50 милиона лева:

“И аз искам двойно. Кой не иска двойно. Всеки иска двойно. Ние милиарди влагаме в инвестиции. Вчера съм се карал на Ананиев – къде са 50-те милиона, които дадохме. А те не са 50, те са 86 млн. Да се оправдава той къде са”.

Следобед медицинските сестри ще имат среща с Комисията за неправителствените организации, а в събота и неделя ще раздават листовки на граждани в центъра на София.

 

Протестът продължава до изпълнение на исканията

 

По-рано медицинската сестра Мая Илиева обясни:

“В 8,30 часа ще ги чакаме на врата на Народното събрание всяка сутрин и ще ги изпращаме след работно време с тези листовки. Ще бъдем тук в дните, в които те заседават, и в часовете, в които заседават.

Във времето, когато в парламента не се провеждат заседания, акцията на медицинските специалисти ще бъде на столичните площади “Славейков” и “Света Неделя”, където ще раздават листовки, за да информират гражданите за проблемите в здравеопазването и ще отговарят на техните въпроси.

Медицинските специалисти се заканиха протестът им да продължи, докато не бъдат изпълнени исканията им./БНР