Пособията за първолак надхвърлят 200 лева

Дни преди началото на учебната година в книжарниците имаше оживление.
  • Родители и ученици изпълниха книжарниците в Дупница преди първия учебен ден

Пособията и всичко необходимо за учениците бяха най-търсените стоки в навечерието на новата учебна година в Дупница, установи „Вяра”. Дни преди 16 септември оживлението в книжарниците и магазините за детска конфекция и обувки беше факт. На места от време на време дори се струпваха малки опашки – майки с малки ученици избираха тоалети за специалния ден, тийнейджъри търсеха тетрадки, бележници… Търговците в книжарниците са категорични, че цените на пособията са като миналогодишните. По техни изчисления харчът за подготовката на първолак за новата учебна година е минимум над 200 лева, колкото беше и миналата година. Сумата е пресметната според цените на учебните пособия от задължителния списък, одобрен от Министерството на образованието и науката. В книжарница в центъра на града най-напред питаме за цените на първото по необходимост за първолаче – раницата. „Цените не са увеличавани. Поне продажната цена си е същата като миналата година. Общо взето, продаваме едни и същи раници. Най-евтината раница при нас е около 35 лева, само че според мен е подходяща за по-голямо дете. Най-скъпата е 130 лева, тя е комплект с несесер. Най-масово купуваните раници са до 70 лева”, обясни една от продавачките. По думите й комплект за първокласник може да се купи и за стотина лева. „Комплект пособия за първолак – с хубава раница, с 1 година гаранция, с тетрадки, химикалка, блокче за рисуване, боички, пластилин, е около 100-тина лева”, пресмята продавачката.

Цените в различните книжарници, а и на отделните пособия варират. Отделно всеки избира според джоба си. Във въпросната книжарница цената на тетрадките е от 55 стотинки нагоре, в зависимост от кориците, захващането на листата със спирала ли и т.н. Бележникът с подвързия струва 1 лев. Боичките са от 2,50 лева нагоре. Стигат и до 7, 10, а и 12 лева според марката. Флумастери има по 1,99 лева, но и по-скъпи. Цените на обикновените блокчета са от 1,15 до 1,59 лева. Предлагат се и блокчета със 75 листа по 3,75 лева. В друга книжарница намираме раници, чиито цени са от 50 лева до 150 лева. Собствениците казват, че не продават от най-евтините, тъй като не са здрави и качествени. „В списъка за първи клас са букви, цифри, пръчки, флумастери, ножичка, линийка, водни боички, четки, тетрадките, блокче за рисуване, скицник за рисуване, несесер, ножички, книжки за оцветяване, гланцово блокче, моделин. Само пособията, без раницата излизат между 40 и 50 лева. Не сме смятали точно, защото има и евтини, и скъпи неща. Всеки избира според възможностите”, сподели търговец. Комплект тетрадки от 10 броя в обекта е около 3 лева. Цветните моливи за рисуване са между 3 и 6 лева, в зависимост от марката. Обикновените черни моливи струват от 40 до 60 стотинки бройката, като най-скъпите са с гумичка. Между 40 и 60 стотинки е хубава голяма гума. Линия за чертане струва от 30 до 80 стотинки, гланцовото блокче – 50 стотинки, ножичка – 1-2 лева, несесер – между 10 и 20 лв.

Учебниците за първи клас са безплатни, но към тях трябва да се купят помагала по отделните предмети. Цената им е между 20 и 50 лева и обикновено се купуват организирано в училище.

Разходите за облекло са индивидуални. Задължителен е екипът за физическо възпитание – анцуг, гуменки и бяла тениска. Цените на униформите са различни и се определят от учебните заведения.

Каквото и да си говорим, в България е скъпо. Включително и най-необходимото за учениците. Преди 10-ина години в Англия съм си купувал раница за 45 лева. При това маркова и още я ползвам, коментира дупничанин.