VW ID.3 R сменя Golf R?

Електрическият ID.3 е най-важният модел за VW от десетилетия насам – с него се поставя началото на офанзивата на моделите ID и освен това електромобилът ще оформи гамата на марката за години напред.
Топ версията на стандартния ID.3 е с мощност 204 конски сили, идващи от разположен отзад електромотор, който обаче едва ли ще е достатъчен, за да търсим алтернатива на Golf GTI и R тук.

Това обаче ще се промени, тъй като щефовете на VW потвърдиха във Франкфурт, че в момента се обсъжда много по-мощна и спортна версия на ID.3, като идеята е топ вариантът на електромобила да е равностойна алтернатива на Golf R.

Очаква се че на предния мост ще се появи още един електромотор, което ще означава задвижване 4х4, а заедно с това и по-големи спирачки, по-твърдо и по-ниско окачване и разбира се – по-агресивен дизайн на каросерията.
По отношение на софтуеърното управление на задвижването и поведението на колата, то трябва да очакваме промени като при режима Track на Tesla Model 3 Performance, което означава повече мощност и повече динамика.

При електромобилите максимално големият пробег е много важен, затова ефективността на задвижващата система е изключително важна, а това праща на заден план динамиката и скоростта. Но при бъдещия ID.3 R ще се търси компромис в това отношение.

„Ако има бъдеще за моделите R, то ще е електрическо – заяви члена на борда на директорите на VW Юрген Щакман. – Тепърва трябва да определим какво ще означава R в света на електромобилите, със сигурност ще значи нещо различно в сравнение с Golf R или някой друг модел.

„Но следващата ни стъпка ще е създаването на хибридна версия, която идва при Touareg – допълни Щакман. – Ние имаме планове за страхотни R модели, но трябва да сме наясно, че те ще са по-различни.”

Накрая Щакман предположи, че ако електрическият ID.3 R бъде одобрен, то до появата му ще минат по-малко от 5 години.

 

Източник: topgear.bg