Образувано е досъдебно производство във връзка с избухналата автомобилна газова бутилка, което се наблюдава от Окръжна прокуратура в Добрич. Това съобщи пред журналисти Златко Тодоров, временно изпълняващ длъжността окръжен прокурор, по повод инцидента, станал на бензиностанция на 14 септември вечерта.

При взрива са пострадали две жени, пътували в леката кола, които са настанени в МБАЛ-Добрич. Едната от пострадалите – по-възрастната, на около 66 години, е починала по-късно в болницата в Добрич. Дъщерята била зад волана на лекия автомобил. Тя е в стабилно състояние, каза Златко Тодоров. Към момента са извършени необходимите следствени действия, извършен е оглед на местопроизшествието, разпитани са свидетели. Изискана е необходимата техническа документация. Назначени са съдебномедицински и технически експертизи. Магистратът посочи, че след подготовката на експертизите и заключенията към тях ще станат известни причините за инцидента.

Ще бъде изискана информация както за колонката на бензиностанцията, така и за газовата уредба на лекия автомобил. Газовата бутилка е гръмнала в момента на зареждане с гориво метан.

Разследващите работят по всички хипотези, съобразени с нормативната уредба за изграждане, въвеждане в експлоатация, експлоатация и безопасност при работа с газови уредби. Това е един комплекс, който започва от газопреносната система и стига до автомобилната газова уредба, поясни окръжният прокурор. Досъдебното производство е образувано за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща повишен източник на опасност, посочи Златко Тодоров./ dariknews.bg