43-ма са първокласниците в най-старото училище в Долна баня

По стара традиция новата учебна година ще бъде тържествено открита в понеделник в Долна баня. Първият звънец ще удари за 168-и път в историята на най-старото школо в рилския град – Средно училище “Неофит Рилски”.

43-ма първолаци ще прекрачат прага на храма на знанието, развълнувани и с трепет ще докоснат своите първи учебници под грижите на своите учителки Анета Спасова и Ваня Кангалова и техните колежки Ангелина Кьосева и Тодорка Русева. 20 ученици пък ще започнат своето средно образование в новата профилирана паралелка “Предприемачество”, а пък в горните класове учениците ще продължат с образованието си в профилираната паралелка “Технологичен туризъм”.

От тази година в другото средно училище в Долна баня – Професионалната гимназия “Христо Ботев”, ще се изучават две нови професии – готвач и сервитьор/барман със специалности в производството на кулинарни изделия и напитки и обслужване на заведения с обществено хранене. Долна баня и районът се развиват като туристическа дестинация и затова трябват млади обучени кадри в сферата на ресторантьорството. За целта това лято в една от сградите на училището общината извърши реконструкция и преустройство за нуждите на учениците, които ще се обучават по новите специалности, в т.ч. и ученическо общежитие.

В горните класове обаче учениците ще продължат да изучават специалностите производство на облекло от текстил, производство на мебели и горско стопанство и дърводобив. Тук тази есен първият звънец ще удари за 94-та година от създаването на професионалното училище и образование в Долна баня.