Ограничен е пожарът край Сухото езеро в Рила

  • Засегнати са около 10 декара ниска растителност и храсти

 

Ограничен е пожарът в района на Сухото езеро на около 2 хил. метра надморска височина в Рила. Това съобщиха на 15 септември преди 15 ч. от изнесения координационен щаб по гасенето, ситуиран на Кирилова поляна. На терена са около 100 горски работници от Югозападното държавно предприятие, от пожарната в град Рила, от НП „Рила“, от Рилската света обител, както и доброволци. Два дни те носиха на гръб пръскачки, за да гасят огъня, обхванал клека и хвойната в скалите.

Началник-щабът главен инспектор Стефан Тафтаджийски от РСПБЗН-Рила е установил връзка с авиобаза „Крумово”, където му е съобщено, че хеликоптерът МИ-17 – единственият, който е останал за гасене на горски пожари в България, е излетял в 9 часа, за да се включи в гасенето.

Сутринта в неделя хеликоптерът е направил 6 облитания в района на пожара. Машината се зарежда от изравнителя на ВЕЦ „Рила”. На пилота са дадени координати къде да зарежда вода, поставени са и съответните сигнализационни флагове.

Засегнати са около 10 декара ниска растителност и храсти.

Очаква се пожарът да бъде потушен напълно, но ще остане няколко дни под денонощно наблюдение, за да не се възобнови при вятъра във високата част на планината, каза Стефан Тахтаджийски.