Огненият ад в Закинтос продължава

Гръцките пожарникари продължават да се борят със силния горски пожар на йонийския остров Закинтос, който наложи превантивната евакуация на две села, както и с огъня, бушуващ около курорта Лутраки в Коринтския залив, съобщава в. “Катимерини”. Водоразпръскващи самолети и хеликоптери помагат. Пожарът избухна в неделя сутринта в борова гора с южния край на острова. Намиращите се в близост села Кери и Агалас бяха евакуирани, а жителите им бяха превозени с автобуси до сигурни места. Евакуиран беше и един хотел в Кери, в който бяха настанени 120 туристи. Въпреки усилията на пожарникарите е изгоряла една къща, намираща се в близост до хотела. Подкрепления в борбата с огъня са изпратени на острова от различни части на Гърция, като от полуостров Пелопонес е изпратен ферибот с пожарни коли и персонал, а от Солун е излетял военнотранспортен самолет, превозващ десетки пожарникари и техническо оборудване.
Властите се надяват, че очакваното затихване на ветровете ще помогне за овладяване на огнената стихия. За остров Закинтос замина и главният секретар на службата за гражданска защита на Гърция Никос Хардалиас.
Същевременно продължават и усилията за борба с огъня, избухнал в горист район край курортния град Лутраки в Коринтския залив, на около 80 километра западно от столицата Атина. Пожарът наложи евакуацията на монасите от два манастира, както и на дом за възрастни хора. В гасенето на пожара участват над 100 пожарникари и противопожарна авиация.
Междувременно стана ясно, че е имало масово отравяне на кучета край град Флорина, съобщи във фейсбук гръцката природозащитна неправителствена организация “Арктурос”.
Според съобщението общо 26 кучета са умрели след отравяне с отровни примамки в селата Склитрос, Аетос и Нимфео преди няколко дни. Усилията на природозащитниците да спасят животните са били неуспешни.

На този фон стана ясно, че земетресение с магнитуд от 3,9 по скалата на Рихтер е регистрирано днес в 13,25 часа североизточно от гръцкия остров Закинтос в Йонийско море, съобщи телевизия „Скай”.
Според гръцкия институт по геодинамика трусът е бил на дълбочина 47,7 километра. Няма сведения за пострадали хора и щети.