Поляк ще лежи 14 години в руски затвор за шпионаж

Върховният съд на Русия потвърди 14-годишна присъда за полски гражданин, осъден за шпионаж, съобщи службата за сигурност ФСБ.
След закрит процес московски съд през юни призна Мариан Раджайевски за виновен в опит за получаване на военна информация, включваща руски “държавни тайни”.
Руската служба за сигурност (ФСБ) заяви, че Върховният съд в четвъртък е постановил, че присъдата е “законна и обоснована”. ФСБ заяви, че полският гражданин се е опитал да се сдобие със „секретни компоненти на руските системи за противовъздушна отбрана С-300“.
Раджайевски е бил арестуван, докато се е опитвал да приключи сделката, казват от службата.
ФСБ обвини Раджайевски, че действал „в интерес на полска организация, която е водещ доставчик на (полските) национални въоръжени и специални сили“.

Раджайевски е роден през 1977 г. и е директор на транспортна фирма в Бялисток, град в Североизточна Полша.
Присъдите за шпионаж в Русия се увеличиха през последните години. Много от тях са свързани с Украйна, но случаите, касаещи Полша и балтийските държави, не са рядкост.
През април Русия осъди пенсионирания служител на норвежката гранична охрана Фроде Берг на 14 години затвор по обвинения в шпионаж./ Източник: БГНЕС