Скандално! Защо кореспондентът на в. ”Вяра” в Петрич не беше допуснат до събитие?

Акредитацията на Ташко Сульотов

Кореспондентът на в. ”Вяра” в Петрич Ташко Сульотов не беше допуснат до събитие в петък, 13.09.2019 г. От 16 часа по програма  на БФС трябваше да се играе официален мач за първенството между детските отбори на ОФК „Беласица” и „Вихрен” (Сандански) на терена с изкуствено покритие в района на гимназия „П. К. Яворов” в град Петрич. Макар и в недобро здравословно състояние, нашият кореспондент пристига навреме заедно с отговорното медицинско лице Георги Харизанов. На официалния вход се появява административният директор на ОФК „Беласица” Иван Златински, който осигурява влизането на Георги Харизанов, но обръща гръб на Ташко Сульотов – кореспондент с дългогодишна практика в медиите. Колегата ни се опитва да изясни ситуацията с охраната, но получава странен отговор: „Не можеш да влезеш, имам разпореждане от представител на общината по телефона и от длъжностните лица на клуба да не пускам никого на терена”. Ташко Сульотов обяснява на представителя на охраната още веднъж в качеството

на какъв е дошъл на стадиона и му показва необходимите документи, удостоверяващи, че е журналист. Получава още по-странен отговор: „Зная кой си, но има разпореждане и не мога да те пусна”.

Кореспондентът на „Вяра” е лишен де факто от журналистически права и е изолиран от събитието, което трябва да отрази.

Писмо от БФС

В същия момент представителят на вестник „Струма” Станчо Станчев, макар и в работно за него време като служител на РПК „Струмешница”, се разхожда по терена, прави снимки на отборите, сдобива се с нужната информация от протоколите за мача чрез длъжностните лица. Още по-любопитен е фактът, че колегата от „Струма” демонстративно влиза и излиза пред присъстващите на стадиона, с предоставен му от длъжностните лица от клуба Иван Златински и Страхил Шурков ключ. Още повече Шурков е и делегат на БФС за официалните срещи на ЮЗ трета лига и е задължен да познава правилата за провеждане и организиране на първенствата и турнирите. Свидетели на случилото се са служителят от гимназия „П. К. Яворов” Любомир Таушанов и Георги Харизанов от Бърза помощ.
Малко предистория. Точно преди една седмица на същия стадион същите длъжностни лица от ОФК „Беласица” ситуират същото –Ташко Сульотов в качеството му на журналист и кореспондент на в. ”Вяра” не е допуснат да направи снимки и да взема информация от протокола, в който са отразени имената на футболистите. Това се случва на мача на юноши старша възраст на ОФК „Беласица” и „Септември” (София). Тогава старши треньорът на столичния тим оказва съдействие на кореспондента ни с необходимата информация. И всичко това става пред очите на доайена на арбитрите в Югозападна България Стоян Мировалиев, който първи задава въпроса на Сульотов: „Защо не си потърсиш правата”?

Защо го премълчахме тогава? Смятахме, че е нелепо недоразумение и че няма да се повтори.

Но явно сме се заблудили. Кой се опитва да наложи порочната практика да отразяват събитие само „избрани”?
Кой и защо реално лишава колегата ни Сульотов от правото му да изпълнява основното му задължение – да отразява обективно и точно събитията, на които присъства.

Кой от общината си позволява това и от какви причини е воден?
Умишленото и злонамерено отношение към кореспондента ни от страна на административния директор Иван Златински и координатора Страхил Шурков от ОФК „Беласица” възможно ли е да е дирижирано от въпросното длъжностно лице от общината?

Очакваме и сме убедени, че ще бъде  потърсена отговорност, включително и дисциплинарна, на длъжностните лица, които си позволиха публично унижение към представител на медията ни, демонстрирайки власт, която трябва да бъде насочена в друга посока, и високомерие без покритие. Организаторите на събитието, независимо кои и откъде са, са длъжни да осигурят на журналиста най-видното място, за да може да се отразят събитията, случващи се на терена, обективно и точно.
Ташко Сульотов е журналист повече от 40 години, автор е на раздела „Спорт” в книгата за Петрич. Работил е за БНР, Радио Спорт, Ринг ТВ, Канал 3, БТА, в-к „Маридиан мач”, „Меридиан Спринт”, „7 дни спорт”, „Стандарт”, „Футбол” и други. За в. „Вяра” работи от първия му брой до момента. Притежава членска карта на Асоциацията на спортните журналисти BG0072 и документ от БФС, изх. №1-5-374/01.04.2019 г., подписан от зам. изпълнителния директор Антон Попов, с който е упълномощен да отразява всички футболни първенства и турнири от календара на БФС.