О.з. полк. инж. Венцислав Пенев: Дупница е длъжник на падналите герои

Венцислав Пенев по време на събора в Тутракан

О.з. полк. инж. Венцислав Пенев представи Дупница на Първия национален събор на артилеристите и ракетчиците от запаса. Събитието се проведе в град Търговище по повод Деня на Съединението. В бившето поделение на 45-и армейски артилерийски полк бяха положени венци от участниците. По време на събора бяха наградени и видни членове на полка. Присъстваха кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, генерал-полковник Цветан Тотомиров, който е бивш началник на Генералния щаб на Българската армия, както и командири на ракетни бригади и полкове.
Участниците в събитието прочетоха и свое обръщение към цяла България. В него те призовават българския народ за обединяване и усъвършенстване на политическата система. Те ще предложат и проект за обновяване на държавата, обществото и нацията.

Параклисът, построен в чест на победата.

Вечерта завърши със заря и отдаване на почит към загиналите за Освобождението на България, бяха отбелязани и 113 г. от Освобождението на Южна Добруджа.
„Впечатлен съм от това, че всички политически партии поднесоха цветя и венци на уникалния пантеон на падналите във войните. Те направиха това, без значение към коя партийна структура принадлежат, и така и трябва да бъде. Дупница е длъжник на падналите герои. На 6 септември посетихме крепостта „Тутракан”, където българската армия разбива корпус от руската и част от сръбската. Това е невероятен и запазен комплекс с автентични съоръжения.

Военната гробница

Има и построен параклис в чест на победата. Получихме урок по родолюбие от директора на местния музей. Дупница също има история, но не тачим героите подобаващо. Поклон пред всички паднали! Да живее България!”, каза пред „Вяра” о.з. полк. инж. Венцислав Пенев, който е бивш командир на 35-и армейски противотанков артилерийски полк в Самораново, а по-късно и в Самоков, където завършва службата си.