ЕК отпуска 35,4 милиона евро за кипърските турци

Европейската комисия прие план за действие на обща стойност 35,4 милиона евро, предназначени за нови проекти, които да спомогнат за обединението на остров Кипър, предаде Анадолската агенция.
“Целта на програмата е да насърчи икономическото развитие на кипърската турска общност с особен акцент върху икономическата интеграция на острова, подобряването на контактите между двете общности и с ЕС и подготовката за аки комунитер (правото на Общността)”, обяви комисията.
Еврокомисарят по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис заяви, че новите реформи са насочени към подобряване на инфраструктурата, подкрепяне на икономическото развитие, улесняване на помирението и доближаване на кипърските турци до ЕС.
Според направеното изявление в периода 2006-2019 г. за проекти по програмата за подпомагане са били отделени 555 милиона евро.
Кипър е разделен от 1974 г., когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция. През 1983 г. бе провъзгласена т.нар. Севернокипърска турска република (СКТР), призната само от Анкара. Международно признатата Република Кипър е член на ЕС от 2004 г./бта