Среща на върха Турция-Русия-Иран – сформиране на сирийски конституционен комитет

Тристранната среща на върха в Анкара между Турция, Русия и Иран – петата подобна среща в рамките на преговорите в Астана – постави основата на трайно решение в Сирия чрез формиране на конституционен комитет, но всички страни се съгласиха, че все още има пречки за постигане на мир в разкъсаната от войната държава и това са терористичните групи.

“Ние сме в пълно съгласие да се стремим към трайно политическо решение за политическото единство и териториалната цялост на Сирия”, заяви Ердоган в телевизионно изявление, когато срещата на върха с руския му колега Владимир Путин и иранския президент Хасан Рухани започна, съобщи в. „Дейли Сабах”.

“ПКК и нейните разширения Народните защитни единици (YPG) и Партията на демократичния съюз (PYD) са най-голямата заплаха за бъдещето на Сирия. Докато продължава присъствието на ПКК в страната, нито Сирия, нито регионът ни могат да намерят мир“, каза Ердоган на пресконференция след срещата на върха.

Той заяви, че Анкара, Москва и Техеран подчертават, че подкрепата на терористите под предлог борбата срещу „Ислямска държава” е “неприемлива”, като се позовава на подкрепата на САЩ за YPG / PYD.

“Трябва да поемем повече отговорност, за да гарантираме мир в Сирия”, заяви Ердоган, напомняйки, че Турция е стояла със сирийския народ през “най-трудните и най-болезнените” времена.

Ердоган каза, че платформата от Астана за Сирия е “уникален опит” и “единствената инициатива” за намиране на ефективни и конкретни решения за Сирия.

Мирният процес в Астана, който се стреми да прекрати конфликта в Сирия веднъж завинаги, стартира през януари 2017 г. по инициативи на Турция, Русия и Иран. Към днешна дата общо 13 кръга са проведени в Астана, Казахстан.

Турция е обезпокоена от постоянното навлизане на сирийския режим в региона, подкрепена от руските военновъздушни сили, въпреки поредицата от споразумения за прекратяване на огъня.

Турция има 12 наблюдателни пункта в Идлиб за прилагане на споразумение за буферна зона, постигнато преди година с Русия, за да предотврати настъплението на сирийския режим.

Но постовете изглеждат все по-застрашени, като един от тях е отрязан от останалата част на Идлиб, когато силите на Асад предприеха нападение миналия месец.

Руските въздушни удари продължават в региона въпреки последното прекратяване на огъня, договорено от Анкара и Москва на 31 август.

“Зона на деескалация не трябва да служи като терен за въоръжени провокации”, каза Путин на днешната среща.

Изразявайки надежда, че тристранните преговори ще помогнат за постигане на „окончателно“ уреждане на сирийската криза, Путин заяви: „Бих искал да изразя увереност, че нашите разговори ще бъдат продуктивни и постигнатите споразумения ще създадат основа за окончателно разрешаване на кризата в Сирия, възстановяване на мира и сигурността в тази страна, укрепване на нейния суверенитет. “

“Трябва да предприемем допълнителни мерки, за да унищожим напълно терористичната заплаха, идваща от зоната на Идлиб”, добави той.

Междувременно иранският президент Рухани подчерта, че дипломацията, а не военен подход, е решението за прекратяване на кризата.

“Трябва да положим почвата за връщане на сигурността в Сирия… дипломацията, а не конфронтацията, могат да осигурят мир в Сирия… Незабавното изтегляне на американските войски е необходимо за установяване на мир в страната”, каза Рухани./БГНЕС