Кметът Калин Гелев подари екскурзия на хората с увреждания от Сапарева баня

  • 52-ма членове на “Самарянка” с председателя Елена Динева посетиха Самоков, Долна баня и Костенец

 

Членовете на общинската организация на хората с увреждания “Самарянка” от Сапарева баня с председател Елена Динева се отправиха на екскурзия по повод Кръстовден.

Традицията бе спазена и тази година и 52-ма членове от Сапарева баня и селата Сапарево, Ресилово и Овчарци в слънчевия и топъл септемврийски ден отпътуваха към Самоков, Долна баня и Костенец на една екскурзия, която им подари кметът на община Сапарева баня Калин Гелев.

В ранното утро те първо се отбиха в църквата на Девическия манастир “Покров на Пресвета Богородица” в Самоков, където запалиха свещ за здраве и присъстваха на част от празничната литургия. По-късно групата пристигна в Долна баня и молитвено присъства на тържествената света литургия и водосвет в местната енорийска църква “Успение на Пресвета Богородица”. И тук в светата обител хората с увреждания от Сапарева баня запалиха свещ за здраве и благополучие в семействата, след което си взеха и по шишенце от светената вода за вкъщи.

Приятна бе и разходката до манастира “Свето Възнесение Господне” в новото село Свети Спас в подножието на Рила планина, който се възстановява по проект на Програмата за развитие на селските райони. Тук гостите чуха разказа на малкия син на енорийския свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров Емануил за историята и събитията, разиграли се преди стотици години в този район, както и за бъдещето на светата обител. По обяд групата бе посрещната в клуба на Сдружението на хората с увреждания “Венетица” в Долна баня от председателката инж. Светла Стоименова, която след като ги приветства с “Добре дошли!”, накратко разказа за историята на долнобанската организация на хората с увреждания, която има вече 15-годишно съществуване. И председателката на “Самарянка” Елена Динева накратко спомена за историята на сапаревобанската организация, която също има 15-годишни традиции, като не беше пропуснато да се спомене, че и двете селища Сапарева баня и Долна баня отбелязват тези дни 45 години от обявяването им за град. На любезните домакини тя подари икона на Исус Христос-Добърски в знак на новото начало и запознанство и бъдеща съвместна дейност.

След вкусния обяд и почивка в ханчето при Бай Стойца групата посети последователно крепостта „Траянови врата” и Костенския водопад. Отпочинали, весели и бодри от видяното и преживяното, членовете на сапаревобанската организация на хората с увреждания отпътуваха към родните си места. Те най-сърдечно благодариха на Църковното настоятелство в Долна баня, на Сдружението на хората с увреждания “Венетица” в рилския град и лично на Любомир Кузев, който ги посрещна и съпроводи по време на екскурзията.