Сигналът за инцидента е получен в 17,25 ч. на 16 септември, като акцията приключва към 2,00 ч сутринта на 17 септември.
  • Жената е паднала по скон от връх Джангал, тромавата процедура не е позволила в акцията да се включи хеликоптер

  • ПСС: Отговорните институции да се включат в решаването на проблема с въздушното спасяване в България

Тежка спасителна акция се проведе в Пирин, съобщи директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) Емил Нешев. Пострадала е туристка, която е с много травми и е настанена в болница. Сигналът за инцидента е получен в 17,25 ч. на 16 септември при дежурния в база „Банско“ на Планинската спасителна служба при БЧК. Сигналът е за пострадала жена, паднала по североизточния склон на връх Джангал. Информацията е подадена от горски служител, случайно станал свидетел на инцидента. Предполага се, че жената е родом от Банско, а възрастта й е около 40 години.
Веднага започва спасителна акция, като се взима решение да се търси помощта на хеликоптер. От база „Банско“ тръгва първата група наземен екип от 8 спасители, а от Централния денонощен пост на ПСС започва комуникация с Министерството на отбраната (МО) и Министерството на вътрешните работи (МВР) за вдигане на хеликоптер за бърза евакуация на пострадалата. За съжаление трудната процедура и краткото време, оставащо до края на светлата част на денонощието, не позволиха излитането на хеликоптера, казаха планински спасители.
След 18,30 ч. спасителната акция продължава само като наземна. Мобилизирани са общо 22-ма планински спасители от отрядите в Банско, Разлог и Добринище.
При достигане до пострадалата в 20,20 ч. са установени черепно-мозъчна травма, тежки фрактури на долните крайници, таз и на горен крайник. След оказване на необходимата долекарска помощ и последващото трудно заради щадящия режим транспортиране в 2,00 ч. сутринта на 17 септември пострадалата е предадена на екип на Спешна медицинска помощ – Разлог.
ПСС при БЧК изказва благодарност на всички планински спасители, взели участие в акцията, които със своя професионализъм и себеотдаване допринесоха за успешния край на мисията, както и на представителите на МВР и МО за готовността им да помогнат в тази трудна и опасна акция.
ПСС отново призовава отговорните институции да се включат в решаването на проблема с въздушното спасяване в България. Единствено този вид транспорт може да даде шанс за бърза и адекватна спешна медицинска помощ на тежко пострадали в труднодостъпни и отдалечени местности.