Стефан Николов
  • 76-годишният мъж 19 г. се бори с болестта на Паркинсон

 

Известният дупнишки бизнесмен Стефан Николов загуби живота си след дългогодишна битка с болестта на Паркинсон. Бившият директор на несъществуващото вече шивашко предприятие ДИП „Марек”, а впоследствие фирма „Марена” е починал в понеделник. По информация от полицията става въпрос за самоубийство. „76-годишен мъж от Дупница е скочил от третия етаж на къщата си. Настанен е за лечение в дупнишка болница, където е починал. При извършения оглед на място служителите на РУ-Дупница следи от насилие не са установили. По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор”, гласи прессъобщението от ОД МВР-Кюстендил, касаещо фаталния инцидент. Близки до опечаленото семейство разказаха, че заради прогресиращо неврологично заболяване напоследък Николов ходел с помощта на два бастуна. „Баща ми страдаше от болестта на Паркинсон”, бе единственото, което през сълзи каза единият от синовете на Стефан Николов.

По данни на полицията Стефан Николов е починал, след като е скочил от 3-тия етаж на къщата си.

 

Въпреки болестта, която пречеше на придвижването му, през октомври 2018 г. Николов донесе в редакцията на „Вяра” албума „Македония в образи”, издаден през 1919 г. от Комитета за изучаване на българските земи, и подарен му от познат. „Този албум доказва, че Македония е българска”, сподели тогава Николов.
В началото на април тази година Николов дари средства за облагородяване на градинката в непосредствена близост до Наковия мост и до дома му. Тогава пред „Вяра” той каза: „Извадих собствени пари и помогнах за тази градинка, защото всички седим тук и тя трябва да изглежда подобаващо. Радвам се, че се получи толкова добре. Искам да изкажа моята най-голяма благодарност към всички, които се включиха във възстановяването на кварталната градинка и особено на Валентин Николов. Той се включи още от първия ден и вече дни наред се труди упорито. Дори и възрастните дами от квартала се включиха със засаждането на цветя, поливаха ги редовно”, отбеляза тогава Стефан Николов.

Той е роден на 14 октомври 1943 г. в Горна Джумая (днешен Благоевград). Между 1967 и 1969 г. завършва „Технология на шивашкото производство” в техническия университет в София като стипендиант на ДИП „Марек”. От 1 януари 1978 до 1 януари 1984 г. е директор на ДИП „Марек”. Като такъв установява връзка с италианската фирма „Стратос”, при което предприятието произвежда конфекция за 17 млн. лв. годишно, над 15 млн. лв. от които от износ в западните страни. След 1989 г. Стефан Николов е сред първите частни предприемачи в Дупница. Създал е 3 шивашки фирми – „Марена”, „Милена” и „Мистрал Пас”, и магазини в Дупница и Благоевград. На 4 април 1994 г. открива цех на „Мистрал Пас” в бивш магазин в Градската градина в Дупница, като водосвета извършва тогавашният игумен на Рилския манастир Драговитийски епископ Йоан. В момента на главните улици „Николаевска” и „Св. Иван Рилски” в Дупница под името „Мистрал Пас” функционират 3 магазина за конфекция, които държат значително по-ниски цени. Семейството има магазин за облекла с това име и в Благоевград, както и магазин за мебели в Дупница. Професионалният път на Стефан Николов е описан в една от книгите на краеведа и изследовател на Дупнишкия край Иван Хаджийски. Погребението на бизнесмена е на 18 септември. Екипът на в. „Вяра” изказва съболезнования на семейството на Стефан Николов.

6 КОМЕНТАРИ

  1. Мир на душата му!
    А вие нагли писачи и тука споделихте прекалено много подробности! Не ве е срам!

Comments are closed.