Прокуратурата подкрепя да падне съкратеното производство за умишлено убийство

Прокуратурата подкрепи предложенията за законодателните промени, които предвиждат отпадане на съкратеното съдебно производство в случаите на умишлено убийство и тежка телесна повреда.

Становището на държавното обвинение изрази лично главният прокурор Сотир Цацаров, който взе участие в заседанието на правната комисия, където законопроектите бяха обсъдени на първо четене.

Предложенията са общо четири. Първите три се припокриват, а техни вносители са депутати от БСП, ВМРО и „Воля“. Най-общо тяхното становище е, че даваната при съкратено производство възможност за редуциране на наказанието на престъпника е несправедливо. Според тях не следва справедливостта на наказанието да се жертва заради стремежа към ускорени срокове на съдебния процес.

Очаква се обаче между първо и второ четене текстовете да бъдат прецизирани.

Предложението на управляващите от ГЕРБ е по-различно. Според тях този институт трябва да се запази, но съдът трябва да преценява за всеки отделен случай дали да редуцира наказанието.

В рамките на заседанието бе представена и подписка, инициирана от роднини на пострадалите при тежки престъпления, които днес протестираха пред парламента. В нея стоят подписите на над 15 хиляди души от цялата страна, които също настояват съкратеното съдебно производство да отпадне от българското правораздаване./ dariknews.bg