Борисов: Отношенията между България и Русия не са влошени

  • Премиерът се срещна с министъра на промишлеността и търговията на Русия

 

Отношенията между България и Русия не са влошени. Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг след срещата си с министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров, съобщава агенция „Фокус“.

Министър-председателят посочи, че отчитайки и историческите, и приятелските отношения и добри и лоши през годините в момента между България и Русия има прагматични, точни и коректни отношения във взаимна изгода за всяка една от страните. „Никога не е стояло във вниманието да разваляме отношенията си с Русия, нито те с България“, добави Борисов.

Той коментира, че стартиращият утре строеж на “Балкански поток” е много положителен и че по тази тема България и Русия действат заедно. Борисов припомни, че България е заплатила реакторите за АЕЦ „Белене“ и отбеляза, че за страната ни е важно процедурите около проекта да са прозрачни, ясни и точни: „Съревнованието е много голямо между Държавната компания на Китай, на Южна Корея. Така че ще се постараем максимално бързо да проведем всички тези преговори. Виждам и огромен шанс, ако параметрите и изпълнението са в рамките на договорените правила, да стане един много добър проект“, добави още Борисов.

Той коментира шеговито и случая с махнатите микрофони при посещението на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в България: „Оттогава ходя с микрофон в джоба, за да може, който иска, да заповяда“./НОВА