Изтребители на НАТО са прехванали руски бойни самолети над Балтийско море

Изтребители на НАТО са били вдигнати вчера над Балтийско море край Литва, за да прехванат руски бойни самолети, съобщават медии в Белгия, като се позовават на данни от Белгийските военновъздушни сили (ВВС).

В операцията са участвали изтребители Ф-16 на белгийските, датските и полските ВВС, финландски Ф-18 и шведски “Грипен”.

Засечени са били два руски изтребителя Су-27 и два стратегически свръхзвукови бомбардировача Ту-160, които са навлезли във въздушното пространство на НАТО без съгласуван предварително полетен план, се посочва в съобщенията. Руските машини са били съпроводени до границите на алианса.

Според цитирана информация на руската агенция ТАСС, прехванатите самолети са изпълнявали седемчасова задача над “неутрални води”. След като били прехванати, руските самолети се върнали в съответните бази. ТАСС цитира руското военно министерство, което твърди, че руските самолети летели съобразно международните изисквания.

Белгийските медии отбелязват, че с присъединяването към НАТО на Литва, Латвия и Естония през 2004 г. самолети на пакта осигуряват денонощно въздушното пространство над трите държави и техните зони в Балтийско море. Трите държави не притежават собствени ВВС и защитата на въздушното им пространство се осигурява по силата на съюзническата солидарност. Източник: БТА