Още 20 души се включват в делото срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Меглена Антонова
  • 150 жители на Големо село, Мало село и Мламолово: Не искаме да закриват централата, но и да не ни тровят

 

20 души са присъединилите се до момента към делото за отмяна на комплексното разрешително на ТЕЦ „Бобов дол“. Това стана ясно след последната среща на представители на екоорганизациите „Грийнпийс“ и Сдружение „За Земята“ в бобовдолското Големо село, на чиято територия се намира централата, която си навлече гнева на местните заради изгарянето на отпадъци. „На проведените срещи в Дупница, София и Големо село бяха подписани 20 пълномощни за присъединяване към делото. В Големо село 12 души попълниха декларации и пълномощни, за да се присъединят към процеса като заинтересовани страни. Има и хора, които взеха документи, за да ги попълнят и очакваме в следващите дни да ги получим”, каза за „Вяра” Меглена Антонова – координатор „Климат и енергия“ към „Грийнпийс“ – България. Тя бе в Големо село заедно с Петко Цветков – координатор „Работа с местните общности“ към „Грийнпийс“ – България, и Евгения Ташева от „За Земята“, за да разяснят какви са рисковете и как хората могат да се противопоставят на горенето на отпадъци в ТЕЦ-овете.

Не искаме централата да спре работа, а да спре горенето на отпадъци. Боклукът не е гориво. Всички тези предмети, които ние изхвърляме, не са проектирани да бъдат използвани след това като гориво, казват експертите и местните жители. Не искаме централата да се закрива, но не искаме и да ни тровят.

„Над 150 души дойдоха на площада. Имаше не само хора от Големо село, но и от Мало село и Мламолово, които категорично се обявиха против горенето на отпадъци в централата. Само един от 400-те души, които живеят в Големо село, се обяви в защита на централата. Това е Йордан Станкев, който е пенсионер, но работи в ТЕЦ-а като котляр. Той каза, че централата не замърсява. Аз заставам зад населението и ще правя това, за което настояват хората. Кметът на община Бобов дол Елза Величкова също се присъединява към делото като физическо лице”, каза кметът на Големо село Васил Васев.

На срещата са присъствали и представители на ТЕЦ „Бобов дол“. Както писахме, битката срещу изгарянето на отпадъци в централата продължава в съда. Делото е насрочено за 24 септември в Административен съд-Кюстендил. То е по жалба на екологичните организации, които настояват Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) да отмени комплексното разрешително, с което позволява на дружеството да гори отпадъци.