Кметицата на с. Крайници: Получените заплахи няма да ме откажат от явяване на изборите

Мариана Димитрова
  • ПП ГЕРБ-Дупница и коалиция „Движение Заедно за промяна” – община Дупница излязоха с официални позиции по случая

Кметицата на дупнишкото село Крайници Мариана Димитрова получи анонимно писмо със заплахи. В написания текст подателят предупреждава жената да не се кандидатира за пореден мандат. То е било написано на лист от тетрадка и поставено в бял плик. Кметицата го намира на входната си врата в понеделник вечерта. Освен това фасадата на къщата й е била напръскана с боя, няколко саксии в двора пък са били изпотрошени.
„Не мога да кажа едно към едно какво пишеше в писмото. Прочетох го набързо и веднага го предадох на полицаите, които бях извикала. То съдържаше заплахи, насочени към мен. Това беше като предупреждение да не се явявам на идващите избори. Също така пишеше да не се обръщам за съдействие към полицията”, каза пред „Вяра” Мариана Димитрова.
Тя разкри, че това е второто подобно писмо, което получава.
„През месец август отново намерих писмо на входната врата на дома си. Тогава към него имаше и букет цветя. И първия път, и сега приемам тези неща позитивно. Това няма да ме изплаши или пък демотивира. Напротив, мотивирана съм двойно повече за изборите, които предстоят. В никакъв случай няма да се откажа от участието си в тях. В последните дни получих стотици обаждания от хора от с. Крайници, от Дупница и съседните села, които искаха да ми кажат, че са с мен и ме подкрепят. Също така ми се обадиха жители на нашето село, които живеят в чужбина. Получих обаждания от Англия, Италия, Испания. Всички ми казват да не се плаша и че трябва да се кандидатирам отново за кмет”, завърши Мариана Димитрова.
Тя е към края на третия си мандат като кмет на с. Крайници и ще се опита да спечели изборите за четвърти пореден път. Както предишните пъти, така и сега тя ще участва в кметските избори като кандидат на политическата формация „Народен съюз”.
По повод заплахите към Мариана Димитрова дупнишката структура на ПП ГЕРБ разпространи декларация, в която осъжда подобни действия.
„Във връзка с отправените заплахи към кмета на с. Крайници Мариана Димитрова, както и посегателството срещу семейното й имущество, за които самата потърпевша сигнализира медиите, ПП ГЕРБ – община Дупница категорично заявява, че най-остро осъжда всякакви подобни прояви. България е демократична държава и всеки неин гражданин има право да участва в политическия й живот и да се кандидатира за различни длъжности. В предстоящите местни избори г-жа Димитрова не е нашият кандидат за кмет на с. Крайници, но това не ни прави по-малко възмутени от провокациите, които някой си е позволил да извърши срещу нея.
ПП ГЕРБ-Дупница призовава всички политически сили към честна предизборна надпревара. Избори не се печелят със заплахи, а с отговорни политики, насочени към гражданите”, се казва в декларацията.
Малко по-късно в редакцията получихме и позицията на Коалиционния съвет на „Движение Заедно за промяна” – община Дупница.
Според тях това е пореден опит за сплашване и е продължение на предишните опити за изваждане от политическата надпревара на органа на изпълнителната власт в селото.
„Действията на погромаджиите удивително напомнят действията на сопаджийските банди на героите на Алеко Константинов. Похватите на последователите на Бай Ганьо ни връщат в тъмните времена на политическото насилие. Демокрацията не се осъществява със заплахи, насилие и терор. Отхвърляме противните инсинуации, че това е работа на потърпевшата, за повдигане на собствения имидж. Призоваваме всички политически формации, участващи в местни избори 2019 г., да осъдят тази разрушителна проява”, категорични са от коалиция „Движение Заедно за промяна”.