Ще улесни или ще затрудни шофьорите новото кръгово кръстовище в Дупница? (ВИДЕО)

  • Бившият пътен полицай Николай Китов: Ум не ми побира как е измислено, ще има доста инциденти там

  • Началникът на отдел „Транспорт” Александър Паризов: Няма поводи за притеснения, ще има знаци, пътна маркировка и достатъчно пешеходни пътеки

Очакваното от дупничани кръгово кръстовище в близост до жп рампата в града озадачава шофьорите. Водачите, които минават покрай него, се питат защо формата му не е кръгла и как точно ще бъде регулирано. Бившият пътен полицай Николай Китов изказа своите опасения, че на мястото ще започнат да се случват инциденти, тъй като част от кръговото навлиза на улица „Св. Иван Рилски”.

Кръговото кръстовище

„Това не е кръгово кръстовище. Вижте, че то не е кръгло, а е с формата на яйце. Ум не ми побира как е измислено това. Когато идваш от Благоевград, вместо да си продължиш направо по улица „Св. Иван Рилски”, трябва да завиеш надясно, да минеш през кръговото и пак да продължиш по същата улица. Наистина не мога да си обясня кой и как е измислил това. Вижте как и в момента идващите от Благоевград навлизат в насрещното платно, за да заобиколят изграждащото се кръгово, което създава предпоставки за пътнотранспортни произшествия.”
„Вяра” отиде на място и установи, че наистина кръговото кръстовище не е кръгло на вид. Съоръжението има елипсовидна форма и навлиза на пътното платно на улица „Св. Иван Рилски” – една от най-натоварените в града.

Бившият пътен полицай Николай Китов

Водачите на МПС-та се чудят и защо новото кръгово кръстовище е заобиколено от тротоари. Тяхното място там е оправдано само ако бъдат маркирани с пешеходни пътеки, което не е често срещано при този вид регулиране на движението.
Според запознати тенденцията за масово правене на кръгови кръстовища се налага, тъй като те са по-сложни за изпълнения, което води до усвояване на по-големи средства.


„Казват, че в цяла Европа има кръгови кръстовища. Не е лошо да има такива, но само където трябва и където се налага. На това в Дупница съвсем наблизо има жп прелез. Когато минава влак и рампата е свалена, какво се случва с автомобилите? Как ще функционира кръговото, след като има колона от автомобили пред прелеза? Ще стане някоя голяма беля тук, надявам се да няма пострадали. Сигурно някой ще се сети да реагира чак когато стане катастрофа”, чуди се още бившият служител на КАТ Николай Китов.

Във вторник сутринта той е подал сигнал в администрацията на община Дупница, в който подробно е описал своите опасения.
„Подадох сигнал в община Дупница, която беше приета по реда си и ми дадоха входящ номер. След това отидох до Транспортния отдел в кметството, откъдето ми казаха, че са наясно с евентуалния проблем, който това кръгово кръстовище може да създаде. Там ми поясниха, че всичко това е направено по проект и няма как да се коригира. Трябвало да минат две години от реализацията на проекта и едва тогава ще може да се направи нещо. Дадоха ми пример и с подобно кръстовище в Бургас, което дори било още по-голямо”, завърши Николай Китов.

 Шофьорите се притесняват, че част от кръговото навлиза на улица „Св. Иван Рилски”.

Свързахме се с Областно пътно управление-Кюстендил, което е специализираното подразделение на АПИ, отговарящо за областта. Попитахме ги дали се запознати със случая и биха ли могли да се намесят, преди новото кръгово кръстовище да бъде пуснато в този си вид.
„След като това кръгово кръстовище е на територията на Дупница и е в населеното място, трябва да се обърнете към местната община. В урбанизираната територия тези неща имат споразумителни протоколи с нас за поддържане на участъците от републиканската пътна мрежа. Така че каквито и въпроси да имате, те трябва да бъдат зададени към община Дупница”, ни отговориха от Областното пътно управление в Кюстендил.

Кръговото кръстовище е част от проекта за Интегриран градски транспорт, чиято стойност беше 7 милиона лева.   Александър Паризов, който е началник на отдел „Транспорт” в община Дупница, беше категоричен, че дупничани не трябва да имат поводи за притеснения.
„Всеки ден съм на мястото, но досега никой не е говорил с мен и не е изказвал опасения. До мен не е стигал и подаден сигнал, нито пък някой е идвал в сградата на общинската администрация, за да разговаря с мен. Кръговото кръстовище все още не е готово напълно. Може би до една седмица ще бъде в завършен вид. Разбирам притесненията на хората, но новото кръстовище няма да изглежда по начина, по който те явно си го представят. Всичко ще бъде обозначено с хоризонтална и вертикална маркировка. Островчетата също ще бъдат обозначени, ще има и съответните пътни знаци. Това, че има формата на елипса, не означава, че не е кръгово кръстовище. Ще бъдат обособени две активни платна за движение. Когато жп прелезът е затворен, едното платно ще води само към него, докато колите ще минават през другото”, каза пред „Вяра” Александър Паризов.

Обособеното по-ниско място за завиване на по-дълги тежкотоварни камиони
Жп прелезът е съвсем близо.

Той допълни, че малкото тротоарче на кръговото кръстовище не е за пешеходци, а за по-дългите тежкотоварни камиони, които имат право да се качват върху него при нужда. Мястото ще бъде само за преминаване, а не за паркинг и престой.
„Пешеходните пътеки ще бъдат там, където са подстъпите за инвалиди. Ще има такава преди кръговото на ул. „Св. Иван Рилски” в посока центъра, както и такава в близост до жп прелеза в посока Благоевград.

created by dji camera

Ще има такива и в близост до двата магазина по улица „Венелин”, за да може хората да пресичат спокойно на повече места. Участъкът в самото кръгово няма да бъде обособен като тротоар и там няма да може да преминават хора. Работим доста и възможно най-бързо, за да не спираме целия трафик. Пропускаме колите, защото иначе трябва да затворим пътя и да направим обходен маршрут, който ще бъде много неудобен за хората. Надявам се, че до една седмица кръговото кръстовище ще бъде пуснато и дупничани ще се убедят, че няма поводи за притеснения”, завърши началникът на отдел „Транспорт” в община Дупница.
Дали новото кръгово кръстовище ще влезе в услуга на огромния брой шофьори, които всеки ден минават от там? Или пък ще им предизвика много нерви и в най-лошия случай катастрофи? Предстои да видим след седмица, когато ще бъде пуснато в експлоатация…