Къща за занаяти вдигат в село Шишковци

Майсторката на зелник и качамак Лиляна Стоименова от Босилеград

Къща за занаяти „пониква“ в центъра на село Шишковци за стартиращия тази събота Международен фестивал „Балканска черга“. Къщата ще започне да се изгражда ден по-рано. В нея майстори занаятчии от региона ще покажат стари и позабравени занаяти като кошничарство, тъкачество, дърворезба и др.

„Както обещахме, ще покажем старата традиция за обработката на млякото и приготвянето на масло и сирене. За съжаление по независещи от нас причини кравата Пенка няма да може да присъства на празника, но за сметка на това ще поставим огромна снимка с нея. Предвидили сме да бъде направен специален кът с кошара, а сръчни жени от селото ще покажат нагледно пътя на млякото и производството на различни продукти от него“, обяви организаторът на проявата Борислав Крумов, който за 9-а поредна година успява да събере българи, сърби и македонци на една обща черга.

Официалното откриване е от 11,30 часа (21 септември) в центъра на Шишковци, а от 12 часа на изложба базар ще бъдат показани картини от местни художници, черги и селскостопанска продукция. На 22 септември пък нашите сънародници от Босилеград ще зарадват многобройните жители и гости на селото с демонстрация на качамак, ще бъде показан и пътят на житото от нивата до зелника. Както традицията повелява, тогава ще бъде подредена и 80-метровата черга от зелници.