Десетки се веселиха на събор в бобошевското село Доброво

С песни и танци се оживи бобошевското село Доброво по време на празника си. За доброто настроение на местните хора и техните гости пяха баща и син Димитър и Васил Крекманови от оркестър „Верила“ в Дупница. С тъпана си на събора дойде пенсионерът, музикант от Доброво, Николай със съпругата си Седефка.

С тъпана той акомпанираше на музикантите по време на празника. „Николай е самоук музикант и види ли хоро, грабва тъпана, това си е в кръвта за цял живот”, сподели съпругата. Тя даваше зор на съпруга си да се прибират рано, но накрая се предаде и остана до късно на празника.

На събора се веселиха още семействата кумовете Ангел и Ели  Георгиеви и Христо и Даниела Христови, както и братът на Ели – Венчо със семейството си. Ангел работи от дълги години във ВиК-Дупница, а съпругата му Елена е оператор на блок в ТЕЦ „Бобов дол”. Ангел и Ели имат дъщеря, зет и внучка. Зетят е волейболистът Бранимир Баев, който пет години игра в „Марек Юнион-Ивкони“. „И съпругата ми Ели, и кумата Даниела са от Доброво. Ели е от Смоличкия род. Ние с Христо сме от Дупница. Но откъдето е жената, оттам е и родата. Не пропускаме събор в Доброво. И внучката ни се весели и игра хоро на събора”, разказа развълнувано Ангел.

На събора дойде и весела група от Перник.

Селото се намира високо в планинска част, отляво на красивия Скрински пролом на река Струма. Според легендата името на селото е дадено от свети Иван Рилски, тъй като хората в селото го подслонили. Затова селото на добрите хора Рилският чудотворец нарекъл Доброво.