Снимка: БТА

Германия връчи днес 202 археологически находки на българската държава и на министъра на културата Боил Банов в Берлин. Предметите са били иззети при акция на спецслужбите в Бавария и в най-скоро време ще заминат обратно за България по силата на закона от 2016 година, който задължава страните в Европейския съюз да връщат обратно подобни предмети на страната, от която произхождат. Това е първият случай, в който законът се прилага в Германия.

Става дума за метални предмети от римско време, както и някои, датирани в средните векове. Германската полиция ги е конфискувала на битак в Бавария. Като цена те не са скъпи, но историческата им и културната им стойност са неизмерими.

За първото връщане на ценни предмети от Германия към страната ни в Берлин пристигна специално министърът на културата Боил Банов:

„Немалък дял от подобна търговия финансира един от бичовете на нашето съвремие – тероризма, така че това, което се случва, е много сериозно“.

Директорът на Дирекция „Международна политика“ към Министерството на културата в Берлин Ян Оле Пюшке предаде първите предмети на министър Банов и заяви:

„Тези усилия са в унисон с приетия през 2016 година Закон за защита на културното богатство. Германия няма да предлага пазар за предмети на изкуството, напуснали нелегално пределите на страната, от която произхождат. Връщането на тези предмети на България показва и че тези закони и споразумения, които сме сключили на билатерално и на европейско ниво, работят добре, когато ги прилагаме на практика“.

Германски експерти са локализирали произхода на предметите в териториите между България, Румъния и Сърбия. При по-детайлна експертиза българските археолози са установили, че предметите са от Северозападна България.

В момента екип от Националния археологически институт проверява и други находки в Бавария./БНР