Хърватия намалява възрастта за пенсиониране от 67 на 65 години

Хърватското правителство ще намали възрастта за пенсиониране от 67 на 65 години след протестна кампания, организирана от водещи синдикати, съобщи днес премиерът Андрей Пленкович, цитиран от „Ройтерс”.

Три водещи профсъюза събраха над 700 хиляди подписа на граждани за свикване на референдум за намаляване на пенсионната възраст. Вместо да свика референдум обаче, правителството предпочете да вземе решението без допитване до народа.

“С това ние показваме, че слушаме какво ни казват нашите граждани. Някои от нашите граждани обаче искат да продължат да работят след 65-годишна възраст и ние ще го направим възможно в ревизирания законопроект за пенсиите”, каза Пленкович на заседание на правителството.

Той обясни, че по този начин ще се постигне баланс между исканията на синдикатите и желанията на хората, които искат и могат да работят по-дълго.

През декември парламентът прие предложение на правителството за вдигане на пенсионната възраст на 67 години от 2033 г. както за мъжете, така и за жените и за намаляване на пенсиите на хората, които се пенсионират по-рано.

Хърватия, както и много други европейски страни, има остаряващо население. Нейната пенсионна система й коства 40 милиарда куни (5,41 милиарда евро) годишно, но тази сума не може да бъде покрита от пенсионните осигуровки и бюджетът трябва да предвижда около 17 милиарда куни от данъци, за да попълни дефицита.