Преходно жилище за деца откриха в Дупница

  • Архиерейският наместник отец Георги Паликарски отслужи водосвет, а кметът инж. Методи Чимев преряза лентата

 

През изминалия месец община Дупница официално откри новоизграден Център за настаняване от семеен тип за деца, a на 19 септември бе открит поредният социален обект, финансиран със средства на Оперативна програма “Региони в растеж 2014-2020“. На официална церемония отвори врата Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст с капацитет 8 места.

Стойността е в размер на 232 400 лв., представляващи 100% безвъзмездна финансова помощ. В рамките на проекта се извърши и основен ремонт, включващ мерки за енергийна ефективност (смяна на дограма и газификация) на Център за социална рехабилитация и интеграция на деца. Разходите за този център са в размер на 58 696,70 лв., също напълно безвъзмездно. Архиерейският наместник на Дупнишко отец Георги Паликарски отслужи водосвет, а кметът на общината инж. Методи Чимев и собственикът на фирмата изпълнител Николай Йосифов прерязаха лентата. „С ръка на сърцето си признавам, че много би ми се искало тази сграда да остане напълно празна и без обитатели. Този проект е от онези, които знаеш, че трябва да реализираш, но тайничко в себе си се надяваш да не се използва нито ден.

Уви, реалностите са такива, че няма как. Затова като общество, което е ангажирано към децата без родители, които са на прага на онзи момент, в който ще вземат живота си в свои ръце, сме длъжни да им подадем ръка“, каза инж. Чимев. Преходното жилище е напълно обзаведено и оборудвано. В него са обособени 3 двойни стаи и 2 единични със самостоятелни санитарни възли, перално помещение, оборудвано с перални и сушилни, кухня и всекидневна с всички необходими електроуреди за всяко домакинство, както и дворно пространство. Изграждането на такъв тип жилища ще даде възможност на децата, лишени от родителски грижи, да бъдат изведени от сега съществуващите домове, какъвто е дом “Олга Стоянова”, и да бъдат настанени в среда, близка до домашната.

Това е поредната социална придобивка за община Дупница. През изминалите години се създаде Дневен център за възрастни хора с увреждания, Социална кухня, Център за настаняване от семеен тип за лица с увреждания, изградиха се нови социални жилища, както и много безплатни социални услуги, което показва отношението на ръководството към социалните проблеми и постоянство при реализиране на социалната политика.