Под Южна Европа „спи“ континент

Изследователите са открили скрит континент на Земята, но не става дума за Атлантида. Откриха го, докато реконструираха еволюцията на сложната геология на Средиземноморския регион, която се издига с планински вериги и се спуска с морета от Испания до Иран.

Континентът се нарича Голяма Адрия. Той е с размерите на Гренландия и се е откъснал от Северна Африка, само за да бъде погребан под Южна Европа преди около 140 милиона години.
„Забравете Атлантида“, казва Дау ван Хинсберген, автор на изследването и професор по глобална тектоника и палеогеография в Утрехтския университет. “Без да го осъзнават, огромен брой туристи прекарват почивката си всяка година на изгубения континент Голяма Адрия.”
Проучването е публикувано в списанието Gondwana Research.
Изследването на еволюцията на планинските вериги може да покаже еволюцията на континентите.
“Повечето планински вериги, които изследвахме, произхождат от един континент, който се е отделил от Северна Африка преди повече от 200 милиона години”, каза Ван Хинсберген. “Единствената останала част на този континент е ивица, която минава от Торино през Адриатическо море до петата на Ботуша, която образува Италия.”
Геолозите наричат тази зона Адрия, така че изследователите на това проучване наричат неоткрития досега континент като Голяма Адрия.
В средиземноморския регион геолозите имат различно разбиране за тектониката на плочите. Тектониката на плочите е теорията за това как се формират океаните и континентите, а за други части на Земята тази теория предполага, че плочите не се деформират, когато се движат една до друга в области с големи разломни линии.
Но Турция и Средиземноморието са съвсем различни.
„Това е просто геоложка бъркотия: всичко е извито, счупено и подредено“, каза Ван Хинсберген. “В сравнение с това Хималаите например представляват доста проста система. Там можете да следвате няколко големи линии на разлома на разстояние повече от 2000 километра”, добави ученият.
В случая на Голяма Адрия по-голямата част от нея е била под вода, покрита от плитки морета, коралови рифове и седименти. Седиментите образуват скали, които са били изстъргани, когато Голяма Адрия е била принудена да влезе под мантията на Южна Европа. Тези скали стават планински вериги в тези райони: Алпите, Апенините, Балканите, Гърция и Турция.
“Приплъзването на една плоча под другата е основният начин, по който се формират планински вериги”, каза Ван Хинсберген. “Нашите изследвания предоставиха голям брой прозрения, също за вулканизма и земетресенията, които вече прилагаме другаде. Можете дори да предвидите до известна степен как ще изглежда дадена област в далечното бъдеще”, заяви той.
Реконструкцията на този еволюционен поглед към планинските вериги в Средиземноморието изисква сътрудничество, тъй като обхваща повече от 30 държави, всяка със собствени геоложки проучвания, карти и предварително съществуващи идеи за това как се формират нещата, казват изследователите.
Използвайки софтуера за тектонично възстановяване на плочи, изследователите буквално обелват слоевете, за да се върнат назад във времето, когато континентите изглеждаха много по-различни от картата, която познаваме днес.
Изследователите установили, че Голяма Адрия започва да се превръща в континент преди около 240 милиона години през периода на Триаса.
“От това картографиране се появи картината на Голяма Адрия и няколко по-малки континентални блока, които сега образуват части от Румъния, Северна Турция или Армения например“, каза Ван Хинсберген. “Деформираните останки от горните няколко километра на изгубения континент все още може да се видят в планинските вериги. Останалата част от континенталната плоча, която е била дебела около 100 км, се е плъзнала под Южна Европа в земната мантия, където все още можем да я проследим със сеизмични вълни до дълбочина от 1500 километра“. /БГНЕС и РИА „Новости“