Отложиха делото срещу бившия председател на Дупнишка популярна каса Георги Близнаков заради смъртта му

Георги Близнаков
  • 67-годишният мъж издъхна след скок от блок 37 в жк “Запад” в Благоевград

 

Разпоредителното заседание по делото срещу бившия председател на Дупнишка популярна каса Георги Близнаков и неговата съпруга Ивона Бл. в Окръжен съд-Кюстендил бе отложено. Причината – неявяване на двамата подсъдими. По данни на защитата подсъдимият Георги Близнаков е починал. Акт за смърт не е представен заради неиздаването му към часа на съдебното заседание. Вторият подсъдим – Ивона Близнакова, също не се яви на заседанието на 24 септември поради смъртта на съпруга й.
Съдия Надя Георгиева отложи делото за 27 септември. Призовани са всичките 247 пострадали, но явяването им в съдебна зала не е задължително.
По делото са повдигнати обвинения за причинени значителни вреди чрез извършване на банкови сделки, за пране на пари, неплащане на данъчни задължения. От Окръжния съд посочиха, че наказателната отговорност по обвиненията е лична и не се наследява или прехвърля. Съгласно НПК, образуваното наказателно производство се прекратява при смърт на подсъдимия.

67-годишният Георги Близнаков се самоуби онзи ден, скачайки от блок 37 в жк “Запад” в Благоевград. Сигналът е подаден в 6,30 ч. сутринта. Смъртта на мъжа е констатирана от медицински екип, на място е направен оглед от следствена група от Първо районно управление на полицията. След като е скочил, мъжът е прелетял над козирката пред входа и паднал на тротоара.

Мястото на инцидента. Снимка: БГ нес

Припомняме, през 2016 г. Дупнишка популярна каса, чиито собственици бяха Близнакови, фалира. Съпрузите бяха арестувани и обвинени, че от името на Кредитно-спестовна кооперация “Дупнишка популярна каса” са извършвали банкови сделки, без да имат право по закон. Привлекли на влог от 216 пострадали лица общо около 3,6 млн. лв. Популярната каса в Дупница е привличала вложители с високи лихви – от 14 до 18%, като са приемани суми дори след като дружеството е обявено в несъстоятелност. А касиерката Ивона Близнакова обяснявала пред клиенти, че те са клон на банка, а влоговете са гарантирани до 100 000 лв. Семейството е подсъдимо и за това, че Близнаков като шеф на касата дал 1,5 млн. лв. заем на жена си за строителството на хотел и жилищна сграда в Сапарева баня. Прокуратурата ги обвини още, че не са платили 135 702 лв. корпоративен данък, като попълнили неверни данъчни декларации от 2010 до 2014 г. Наказанието по закон е от 5 до 10 години лишаване от свобода и глоба от 5 до 10 хиляди лева.