РИОСВ-Стара Загора отмени акта за спиране на мощности на ТЕЦ “Брикел”

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Стара Загора днес издаде заповед, с която се преустановява принудителната административна мярка за спиране на дейността на котли 1, 2, 3, 4, 5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ “Брикел” ЕАД, гр. Гълъбово. Това съобщават от пресцентъра на екоинспекцията.
Изпълнени са предписанията за непрекъснатия достъп до системата за видеонаблюдение чрез предоставените IP адреси. Днес РИОСВ-Стара Загора е пристъпила към премахване на поставените пломби към генераторите, за да може да бъде възстановено подаването на гориво.
Принудителната мярка беше наложена на 9 септември заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса, в нарушение на издаденото Комплексно разрешително на дружеството. Едно от основанията за налагане на мярката е установено при проверка на дружеството на 3 септември – наличие на биомаса на транспортната лента, която подава гориво към работещ котел, както и съхранение на големи количества балирана слама с осигурен достъп до централата. Мярката на ТЕЦ “Брикел” е била наложена с оглед невъзможността на оператора да гарантира спазването на екологичното законодателство чрез осигуряване на необходимите условия за съответствие на експлоатацията на инсталацията с действащото Комплексно разрешително, припомнят от екоинспекцията в Стара Загора./БТА