НС отхвърли на първо четене съкратеното съдебно следствие

Народното събрание прие единодушно на първо четене идентичните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, внесени поотделно от БСП, “Обединени патриоти” и “Воля”. Те предвиждат съкратеното съдебно следствие да не се прилага при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда. След спорове мнозинството в парламента подкрепи на първо четене и промените в Наказателния кодекс, внесени от ГЕРБ, с които се ограничава съкратеното съдебно следствие, като се дава право на съда сам да определя тежестта на наказанието.

Така Народното събрание в рамките на два часа подкрепи както отпадане на съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления, така и запазването му, с възможността съдът да може да прецени тежестта на наказанието. Това доведе до спорове в пленарната зала и взаимни обвинения между ГЕРБ и БСП.

В дебатите по Наказателния процесуален кодекс Крум Зарков от “БСП за България” обърна внимание, че съкратеното следствие има своето място в наказателния процес, но обяви като неприемливо автоматичното намаляване на присъдата при самопризнания:

“Неограниченото прилагане на съкратеното съдебно следствие, съчетано с автоматичното налагане на по-леки наказания, води в някои случаи до нарушаване на принципа на съответствие на престъпление и наказание, налага се усещането, че извършителите не получават справедливи наказания, съответстващи на тежестта на извършените от тях престъпни деяния”.

От “Обединени патриоти” коментираха, че статутът на съдебно съкратено следствие се е превърнал в постоянен източник на напрежение. Заместник-председателят на правната комисия Кристиян Митев настоя:

“Трябва да има превес над бързината на наказателното производство, тъй като се защитават основни конституционни права като правото на живот и на телесна неприкосновеност”.

Стоян Найденов от парламентарната група “Воля – българските родолюбци” отбеляза, че със законопроекта се предлага чрез отпадането на най-тежки състави от това производство да се постигне справедливост и балансираност при неговото прилагане.

Промените в наказателния кодекс, внесени от ГЕРБ, предизвикаха остри спорове между ГЕРБ и БСП.

От ГЕРБ подчертаха, че с измененията целят да се запази статутът на съкратеното съдебно следствие, да се съхрани съществуващата до този момент бързина в процеса, но при жестоки посегателства на личността да се даде възможност на съда да има право на преценка при определяне на наказанието.

От левицата напълно оспориха законопроекта на ГЕРБ и го определиха като противоречив на приетите промени в Наказателно-процесуалния кодекс и настояха за неговото оттегляне.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова:

“Вкарвате ни в правен абсурд, държите се политически лицемерно и демонстрирате морална нищета. Оттеглете този закон”.

Правосъдният министър Данаил Кирилов обаче коментира в защита на днешните промени в Наказателния кодекс от ГЕРБ:

“Трябва да премахнем политическото състезание и политическата страст. Ние от ГЕРБ не тръгнахме да се състезаваме с популизма, не тръгнахме да разкарваме жертви на престъпления тук и там, за да се просълзява народен представител или да бъркаме в сърцето на потресените хора, тръгнахме да търсим правно решение”./БНР