Новият SsangYong Korando: достойна алтернатива на Tiguan и RAV4?

Предлагането на SUV-ове в компактния клас е голямо. Който иска да се отличава от тълпата, трябва да избере нещо по-различно – като например новия SsangYong Korando. AUTO BILD направи първия му тест.

Новото Korando е достойна алтернатива на безбройните модели на масовите марки. С дължина от 4,45 м той атакува SUV-ове като VW Tiguan, Seat Ateca или Toyota RAV4. При това „кореецът“ е атрактивен не само заради външния си вид, но и заради щедрото пространство и доброто си оборудване.

В сравнение с предшественика интериорът не само предлага повече място, но и по-приятно усещане. Дългото 2,68 м междуосие позволява не само на пътниците отпред, но и на тези отзад да се разположат удобно. Обемът на багажника с няколко движения на ръката нараства от 551 на 1248 л. Като екстра се предлага и електрически заден капак. По-модерно от когато и да било е таблото, върху което водачът и пътникът до него гледат към анимирани инструменти и голям мултифункционален дисплей. Информация за скоростта, оборотите и т.н. се показват на 10,25-инчов екран зад волана, докато навигацията и други функции се управляват от 9,2-инчовия централен модул. „Кореецът“ поддържа също Apple CarPlay и Android Auto.

Значително подобрение в новия SsangYong Korando има и при техниката. В зависимост от избраната версия клиентите могат да разчитат на асистенти за аварийно спиране, за следене на лентата, за мъртвата зона, за разпознаване на пътни знаци, за напречен трафик и за следене на дистанцията. Практично: ще чуете звуково предупреждение, ако при отваряне на вратата отзад се задава автомобил. Не особено модерни са халогенните фарове в базовата версия; LED-светлини са предвидени за по-високите нива.

По отношение на пътното поведение Korando прави впечатление на по-стегнат от предшественика си. Като цяло, общата настройка на окачването е комфортна, но по-големите неравности и напречните фуги се усещат осезаемо в купето. Разбира се, сериозно влияние в случая oказват и гумите на тестовия автомобил. Трябва обаче да признаем, че люшкането и наклоняването на каросерията при висока скорост са редуцирани в значителна степен. Кормилното управление не осигурява особено добра обратна връзка, но в комбинация с добрия обзор, подкрепен от камерата за заден ход, превръща паркирането в детска игра.

Само два двигателя

По отношение на задвижването клиентът може да избира между 1,5-литров турбобензинов агрегат със 163 к.с. и 1,6-литров дизел със 136 „коня“. И двата модела могат да бъдат поръчани с предно или 4х4-задвижване, както и с 6-степенна ръчна или 6-степенна автоматична трансмисия. 1,6-литровият 4-цилиндров дизел подхожда много добре на тежащото 1,7 тона Korando E-XDI AWD, макар че при сериозно натоварване малкият работен обем си казва думата. Автоматикът отнема малко от динамиката на „азиатеца“ – и така достъпните от 1500 об/мин 320 Нм не се усещат особено осозаемо. По германските магистрали след 150 км/ч ускорението не е задоволително – за съжаление обаче по-мощен вариант на дизел не се предлага. За Германия базовата цена на бензиновата модификация е 22 990 евро (ок. 46 000 лв.). Ако изберете Korando 1.6 E-XDI Diesel с най-скъпото оборудване и 4х4 с автоматик, от банковата сметка на купувача ще бъдат изтеглени над 80 000 лева.

 

 

 

Източник: autobild.bg