ОбС отпусна 6400 лв. за закупуване на нова камбана за енорийската църква в Долна баня

  • За временно изпълняващ длъжността кмет местните парламентаристи избраха Анелия Петрова

 

Последното си заседание за мандата 2015-2019 година проведе Общинският съвет в Долна баня. Общо десет точки включваше дневният ред на последната сесия на местния парламент, по който общинските съветници взеха решения.

За временно изпълняващ длъжността кмет на община Долна баня местните парламентаристи избраха Анелия Кирилова Петрова за периода от регистрацията на кмета на община Долна баня Владимир Николов Джамбазов за кандидат за кмет до полагане на клетва от новоизбрания кмет на община Долна баня за мандат 2019-2024 година.

Общинските съветници гласуваха от бюджета сумата от 6400 лева за закупуване на нова камбана за енорийската църква в рилския град “Успение на Пресвета Богородица”. Тя беше тържествено осветена по време на четиридневните празници, посветени на 45-годишнината от обявяването на Долна баня за град и вече е поставена на църковната камбанария. В близко време ще бъде направено и електронно управление на четирите камбани, съобщи ставрофорен иконом Пламен Димитров – председател на църковното настоятелство.

На заседанието общинските съветници дадоха съгласието си да се смени предназначението, реконструкция и преустройство на съществуваща сграда (парокотелно, столова с кухня, учебна работилница и пансион) в ученическо общежитие в Професионалната гимназия “Христо Ботев”.

Гласувана бе маломерна паралелка в 10-и “а” клас с профил “Предприемачески” с 15 на брой ученици в Средното училище “Неофит Рилски” за учебната 2019/2020 година.

Съветниците дадоха съгласието си за увеличение над допустимия максимален брой на децата в групите през учебната 2019/2020 година в Детска градина “Юрий Гагарин”.

На това последно заседание местните парламентаристи взеха решения и дадоха съгласието си да бъдат издадени разрешения за водовземане на минерална вода от находище Долна баня – сондаж №13хг на фирмите “ВЕРКА ДРАГАНОВА – 2” ЕООД и на “АКВА ТЕРМАЛА” ЕООД с цел развитие на спорт и отдих за срок от 20 години. Двете фирми ще ползват проектен дебит от 0,4 литра в секунда при максимален дебит от 12 614 кубически метра годишно.

На сесията бе взето решение за изменение пък на разрешителното за водовземане на минерална вода на фирмата “АКВА ПАРАДАЙЗ” ЕООД, като досега ползваният дебит от 0,625 литра в секунда се увеличава на 0,825 литра в секунда, а досегашният годишен дебит от 19 700 кубически метра става 26 017 кубически метра.

Тези решения общинските съветници взеха в съответствие със съществуващата политика и плана за развитие на Долна баня.

На сесията бе взето и решение да се сключи договор за наем с телеком без търг или конкурс върху площ от 400 кв.м за срок от 5 години на цена от 952 лева месечно без ДДС.