ЦИК отказа да гледа жалбата на Любка Велинова срещу регистрация на листа за съветници от „Атака” в Дупница по предложение на Райчо Цветин

Любка Велинова
  • Велинова: Обжалвам решението пред Административен съд – Кюстендил

 

Централната избирателна комисия (ЦИК) остави без разглеждане жалбата на Любка Велинова срещу решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Дупница за регистрация на листа за общински съветници от ПП „Атака”, взето след подаване на документи от Райчо Цветин. Така засега двете листи на „Атака” в община Дупница остават. Освен това Велинова обжалва решението на ЦИК.

„Жалбата е недопустима като подадена от лице без представителна власт и без правен интерес. Към жалбата е приложено пълномощно от 10.09.2019 г., с което Любка Стефанова Велинова е упълномощена само да подпише и подаде заявление за регистрация на ПП „Атака“ в ОИК-Дупница. В пълномощното липсва представителна власт пълномощникът да подписва и да подава всякакви жалби до Централната избирателна комисия, в това число във връзка с решение за регистрация на кандидатска листа на ПП „Атака“, пише в решението на ЦИК. Там е посочено още, че според Изборния кодекс на обжалване подлежи само отказ за регистрация на кандидати за властта, а в случая решението на ОИК-Дупница е положително.

Райчо Цветин

Както писахме, ОИК в Дупница регистрира две листи с кандидати за общински съветници от „Атака”, включващи различни хора. На 23 септември комисията регистрира листа с една кандидатура – на председателката на „Атака“ за община Дупница Любка Велинова. Тя е представила пълномощно, подписано от националния лидер на „Атака” Волен Сидеров, за регистрация само на политическата формация, но не и на листа с кандидат-съветници и кметове. На следващия ден – 24-ти т.м., комисията регистрира втора листа, в която са 7 кандат общински съветници. Предложението е внесено от Райчо Цветин. Цветин представя пълномощно, също подписано от Волен Сидеров, да представлява партията пред ОИК-Дупница (а също и пред ОИК – Бобов дол, Бобошево, Кочериново, Кюстендил, Невестино, Сапарева баня и Трекляно) да подпише и подаде предложения, както и всички необходими документи за регистриране на кандидатските листи на ПП “Атака“ за общински съветници, допълват от ЦИК в решението си.

ЦИК връща административната преписка на ОИК-Дупница. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – Кюстендил чрез ОИК-Дупница в тридневен срок от обявяването му.

Любка Велинова не е съгласна със становището на комисията, което счита за незаконосъобразно и постановено на формално основание. Председателката на „Атака” смята, че е права и се чувства обидена от случилото се.

„Обжалвам решението на ЦИК. В петък сутринта пуснах жалба. Няма да оставим нещата така. Нямах намерения да участвам в това нещо, за да не се задълбачава проблемът. Хората на „Атака” в Дупница обаче са настръхнали. От 2012 г. работя за „Атака” в Дупница, председател съм на партията, а друг внася листа. Райчо Цветин нека да си гледа Бобошево. Той ще си понесе политическата отговорност”, коментира Велинова. В жалбата си до Административния съд тя пише: „ЦИК е избягала от неудобството да коментира факта, че друго лице е извършило повторна регистрация на кандидатска листа на ПП „Атака”, а единствено посочва, че решението е позитивно и не подлежи на обжалване.