• Писателят получи почетния знак на общината за изключителен принос в сферата на културата

  • Тиражът на книгата ще се разпространява безплатно

 

Първото от събитията в чест на празника на Банско събра „около огнището“ приятели и ценители на творчеството на обичания Константин Икономов. В навечерието на 80- годишния си юбилей писателят представи най-новата си книга „Въглени“, която е тринайсетата му рожба в света на поезията. Авторът бе украсил Тържествената зала в читалище „Никола Вапцаров с изящната си колекция от корени с името „Пришълци“, която подари на читалището и на Посетителски информационен център-Банско.

Във фоайето бяха подредени пластиките му от дърво и камък, за които е черпил вдъхновение от лятото на 2019-а. Залата трудно побра всички, които бяха дошли на рождения ден на твореца, и освен аплодисменти му подариха и обичта си. Вечерта премина уютно, топло и много лично и бе сравнена от журналиста Кети Тренчева с „банска попрелка“, където забравяш грижите и се сливаш със съдбите на другите. Сред официалните гости бяха Негово превъзходителство Марян Гьорчев – посланик на Република Северна Македония, Диана Чули – известна албанска писателка, Николай Стоянов – писател, роден в Банско, художникът проф. Кирил Гогов и десетки местни творци и ценители на изкуството в Банско. Авторът бе подготвил изненада за всеки един свой гост и на стола си посетителите намериха малки листчета с афоризми от книгата, които имаха възможност да прочетат на останалите.

Рецитал, подготвен с много нежност от приятелите – Елена Калайджиева, Гълъбица Тодева, Милена Георгиева, Наско Тотин, Ани Дурчова, Мая Амиджева и Иван Цонев, запали „жаравата“ в душите и всеки отнесе в сърцето си по едно „живо въгленче“ от стих. Авторът не скриваше вълнението си от всяка дума, която се откъсваше в пространството, и благодари на хората, които му дават вдъхновение, подкрепа и бяха част от неговия празник. „Бански старчета“ го поздравиха с „Пуста младост“, а директорът на Професионална гимназия по електроника и енергетика Сашка Тодорова прочете емоционален, поздравителен адрес от името на училището, на което е бил директор писателят. Константин Икономов получи почетния знак на община Банско за изключителния му принос в сферата на културата и изкуството и за популяризирането на Банско и община Банско. От своя страна, писателят от сърце благодари за жеста, който общината прави за издаването на книгата му, и за това, че този тираж ще се разпространява безплатно. Всеки, присъствал в тази зала, отнесе „шепа въглени“, но живи и парещи като стих, в който намираш себе си и го превръщаш в дълг да ти се случи.
„И ако пламъкът на жаравата ми изтлее, с въглените ще си нарисувам огнище…“К.Икономов

 

 

Please follow and like us:
fb-share-icon0