Д-р Кунчев: Най-удачното време за имунизация е октомври-декември

Активност на вирусите на практика няма в момента, коментира пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. По думите му най-удачното време за имунизация е от месец октомври до края на годината.

Не можем да търсим 100% гаранция, че всеки, който се е имунизирал, няма да прекара някаква по-лека форма на заболяването, заяви д-р Кунчев.

Много са ниски процентите в използването на противогрипна ваксина – у нас те са между 3 и 4%, допълни специалистът.

Той обясни, че бременните жени могат да бъдат ваксинирани без риск за здравето им. “Моят съвет е винаги това решение да се вземе в съответствие с наблюдаващия лекар и все пак да се избягва първият триместър, когато най-активно се формира плодът”, каза още той. Счита се, че няколко месеца след раждането децата имат защита, така че общоприетата граница е над 6 месеца, обясни д-р Кунчев относно възрастовата граница за ваксинация при най-малките.

За хората с автоимунни заболявания е нужно категоричното мнение на специалист. “По принцип важи фактът, че ваксините трябва да се правят на фона на добро здраве”, посочи той.

Относно епидемията от морбили у нас д-р Кунчев съобщи, че все още има по 3-4 случая седмично, но след извънредната имунизация броят на заболелите е намалял драстично. /БГНЕС