Кюстендилци и македонци казаха „Не” на корупцията по граничните пунктове

Румен Ганев (вдясно) и Деян Андонов пристигнаха в община Кюстендил.
  • Чуждите граждани не са достатъчно информирани и заради това стават обект на корупционни прояви

 

 

Община Кюстендил бе домакин на среща със старши комисар Румен Ганев, директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, и Деян Андонов, помощник-министър и началник на отдел “Вътрешен контрол и стандарти“ при МВР Северна Македония. В присъствието на временно изпълняващ длъжността кмет Светослав Василев двамата представиха целите на инициативата “Остани чист, кажи НЕ на корупцията”.

Във връзка с това на ГКПП „Гюешево” служители на дирекцията, съвместно с македонските си партньори, проведоха анкета на преминаващите през пункта. Целта бе да се повиши информираността и доверието на гражданите в дейността на полицията и държавната администрация.

Двамата представиха целите на проекта “Остани чист, кажи НЕ на корупцията”.

“Целта на този проект е търсене на подкрепа в обществото за противодействие на корупцията. Партньори в проекта са петте балкански служби за противодействие на корупцията. Това са България, Румъния, Р. Сърбия, Северна Македония и Гърция. Инициативите по проекта стартираха през месец юни от румънската граница, после на сръбската и сега заедно с македонските колеги работим на ГКПП „Гюешево” и ГКПП “Станке Лисичково”. Преди всичко благодаря на община Кюстендил за подкрепата, която реагира бързо и рекламира инициативата. Имаме уверението, че в следващия етап догодина ще има среща с определени обществени групи, които считаме, че са изключително важни за противодействие на корупцията и активизиране на обществото. Това са именно младите хора и със съдействието на община Кюстендил ще направим срещи със завършващи абитуриенти. Те ще разберат техните права и задължения, както и какви права имат полицейските органи спрямо тях. Ще присъстват и македонски колеги, които също ще информират младите. С тези мерки за превенция ще минимизираме проявите на корупция”, каза Румен Ганев.

По време на срещата стана ясно още, че данните, събрани досега, сочат, че чуждите граждани не са информирани и заради това стават обект на корупционни прояви. Във връзка с това от следващата година ще бъде пуснато мобилно приложение, чрез което преминаващите през България или Северна Македония граждани ще могат да сигнализират за корупционни практики.