Десетки почетоха Божията майка в Дупница

  • В храма „Покров на св. Богородица” раздадоха безплатен курбан

  • Йеромонах Максим: Нека покровът на Божията майка покровителства всеки един християнин от Дупница

 

Десетки вярващи почетоха Божията майка на храмовия празник на църквата „Покров на света Богородица” в Дупница. Литургията отслужиха отец Иван Айдаров и отец Максим. Отслужено бе и петохлебие, след което духовниците и миряните извършиха литийно шествие. По традиция бе раздаден и курбан – от шилешко месо. „Няколко часа вече чакаме тука, докато те пълнят кофи и ги носят нанякъде. За кого са тия кофи? Това е подигравка с нас, да ни карат да чакаме.

Напишете го това, иначе ние ще го напишем”, коментираха по-изнервените на опашката. „Курбанът е напълно безплатен за хората. Раздаването му се забави, защото готвенето започна по-късно. Нужно е време, за да се свари добре месото. В кофите сипваме за хората, които направиха дарения. За курбана събрахме 680 лева от дарители. Едни дадоха по 50, други по 100 лева. Дарителите са семействата Георгиеви, Илиеви, Серафимови, Христозови и др. В крайна сметка никой от наредилите се на опашката не остана без курбан. И знаете ли какво лошо впечатление ми направи? Някои дойдоха направо за курбана, една свещичка не запалиха, 1 лев не оставиха в черквата”, отговори на нападките свещопродавачката Емилия Христова, която отговаряше и за организацията на празника.

Йеромонах Максим освети трите казана курбан, специално приготвени за храмовия празник. „Днешния (б.а. – вчерашния) празник отбелязваме с голямо вълнение поради причината, че един от двата най-големи храма в Дупница носи името му – Покровът на Пресвета Богородица. Отслужихме божествена света литургия, петохлебие и водосвет за здравето на жителите от енорията. След това имаше и литийно шествие. По време на литията ние спираме на четирите страни на църквата, за да може да почетем както живите, така и починалите, защото от едната страна си спомняме точно за тях. Останалите са за живите и тяхното здраве, както и за патриарха. Осветихме този курбан и го раздадохме за благословение. Всички, които бяхме събрани около празнуващия храм, си пожелахме покровът на Божията майка да покровителства всеки един християнин от Дупница, както и скъпите ни дечица и младежи”, каза йеромонах Максим пред „Вяра”.
Докато в двора се редяха за чорбата, в храма дойдоха второкласници от клуба по религия в намиращото се наблизо училище „Евлоги Георгиев”. Под купола на черквата преподавателката им – богословът Живка Мантаркова, разказа на децата за празника и неговия патрон св. Богородица, припомниха си и ученото за другите светци.

„Покров на света Богородица” е най-старата черква в града. Тя е построена преди повече от 200 години и е един от най-старите храмове в района на Дупнишка духовна околия.

В параклиса „Света Неделя” в Дупница също беше раздаван курбан за здраве, който бе приготвен от клисаря Стоян Кадийски