Принцесата на Йордания посети Рилския манастир

  • Принцесите са силни и кадърни работещи жени, каза Дана Фирас

 

Принцесата на Йордания – Нейно кралско височество Дана Фирас, посети един от най-значимите културни паметници в България, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО – Рилския манастир „Св. Иван Рилски“. При посещението си тя бе придружена от министъра на туризма Николина Ангелкова. Губернаторът на област Кюстендил Виктор Янев посрещна гостите в рилската обител. В манастира принцесата разговаря с Адрианополския епископ Евлогий. Тя посети църковния храм и разгледа с интерес манастирския музей. Игуменът запозна йорданската принцеса с интересни исторически и културни факти за мястото.

„За мен бе чест да придружа при посещението й в Рилската света обител Нейно кралско височество Дана Фирас. Вярвам, че тя остана силно впечатлена от архитектурата, историята и енергията на манастира, който е православен символ на страната ни“, сподели Виктор Янев. Губернаторът връчи на йорданската принцеса символичен подарък, който да й напомня за област Кюстендил и за посещението й на това свято място. Освен Рилския манастир принцесата на Йордания разгледа и някои емблематични туристически обекти в региона. Като част от обиколката тя посети късноантичната римска крепост „Цари Мали град” и храма „Света Петка“, където я придружава министърът на туризма Николина Ангелкова.

В предаването „Здравей, България” принцесата на Йордания призна, че усеща топлината и гостоприемството на хората у нас. „Като принцеса на Йордания наистина имам много работа, не е никак лесно. Принцесите работят и се опитват да построят културни мостове с всички страни по света”, посочи тя. По думите й самата тя винаги е била вътрешно против стереотипите за една принцеса. Мисля, че всички ние сме едни много силни и много кадърни работещи жени и не искаме да бъдем по някакъв начин откъснати от истинския живот. Да съм далеч от него, никога не ме е карало да се чувствам добре”, допълни Фирас, която е посланик на добра воля към ЮНЕСКО. „Йордания е много древна страна. Ние имаме свидетества за цивилизация, които са на почти 10 000 години. Страната ни винаги се е намирала на кръстопът на много древни цивилизации. Имаме свидетелства за хилядолетна история. България също има изключително богата култура и наследство и именно това е връзката на двете държави”, коментира още принцесата на Йордания.