86 млн. лева са осигурени за заплати на медиците и за болнична помощ

  • Гласувани са до 50 млн. лева и сумата, за да не се надхвърли лимитът, е била 6 млн. лева

За увеличение на заплатите на медицинския персонал и за болнична дейност на всички лечебни заведения са осигурени 86 милиона лева, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той поясни, че според министерското постановление от 10 април допълнителни средства за медицинска дейност са били гласувани до 50 милиона лева, а допустимата сума, за да се не надхвърли лимитът на здравното ведомство, е била 6 милиона лева.

Министърът на здравеопазването поясни, че 36 млн. лв. се осигуряват през бюджета на здравеопазването за болниците в труднодостъпните райони, за белодробните и психиатричните болници и за Спешна помощ. За да се осигури ресурс за всички 360 лечебни заведения, сключили договор със здравната каса, се разблокират 50 млн. лв. от резерва на касата и така се постига увеличаване на средствата за всички.

„Никога не е ставало въпрос за две по 50 плюс 30 (милиона лева). Винаги се е говорило за 30 плюс 50. Но стигайки лимита за финансиране на тези дейности от бюджета на Министерството на здравеопазването, ние видяхме, че ще останат много болници, които няма да могат да получат пари. НЗОК реши да отблокира своя резерв за непредвидени и неотложни разходи, за да можем да изпълним поетите ангажименти, свързани със заплатите на медицинските сестри“, каза Ананиев.

Днес болниците ще предоставят информация за увеличението на работните заплати.

Данните на министерството сочат, че през юли средната брутна работна заплата на медицинските специалисти е била между 1100 и 1500 лв.

Министър Ананиев обясни още, че ако са били дадени всичките 50 милиона лева – лимитът, гласуван от правителството, биха се получили свръхнива на финансиране и това да се тълкува като държавна помощ.

„Когато излезе първото постановление за 30 милиона лева, протестите не спряха. Тогава правителството, което винаги е обръщало внимание на проблема със заплатите на медицинските сестри, реши, че трябва да направи втора крачка, за да може наистина да се успокоят. Когато обаче се взима такова решение, от днеска за утре, винаги се слага някаква възможност, която позволява бюджетът. Имайте предвид, че това става още в първото полугодие на един гласуван бюджет. Преценихме с Министерството на финансите, че границата, която можем да си позволим, е 50 милиона лева, но записахме до 50 милиона лева“, каза Ананиев.

Здравният министър посочи, че не е вярно, че премиерът не е знаел за това:

„Аз не съм го чул да казва, че не знае за такава редакция“.